OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Jedan od smešnijih srpskih izraza „Nadrljao kao Žuti“, potekao je iz veoma tužne priče o mladiću neupućenom u naše običaje

Naš narod jednostavno obožava svakojake izraze koji se koriste još od davnina, a toliko su stari da se više niko ni ne seća kada su nastali. Jedan od njih je termin „Nadrljati kao Žuti“ koja označava da je neko bio loše sreće, a vezuje se za veoma staru priču o izvesnom mladiću neupućenom u naša verovanja.

Najstarija legenda je u stvari davna mostarska priča, ali su je mnoga naša mesta prisvojila i uobličila. Gde se, navodno, odigrao sudbonosni događaj, niko ne može sa sigurnošću da potvrdi. Uglavnom, vezan je za starinsko verovanje da Sveti Ilija kažnjava one koji se ogluše o njegovu zapovest da se na njegov praznik ne kupaju u rekama. Naime, 2. avgusta kada pravoslavna crkva slavi ovog svetitelja, naše reke ne smeju imati kupače, jer se na ovaj dan okupljaju vodene vile i druga stvorenja podvodnog sveta i mame žrtve u rečne dubine.

Tako je jednom izvestan stranac izrazito svetle puti, plave kose i obrva, došao u Mostar (u originalnoj verziji). Lokalno stanovništvo ga zbog njegovog izgleda prozva Žuti. Ne znajući lokalne običaje, skoči u reku da se okupa i rashladi. Događaj je hteo da se stranac našao na ovom mestu upravo na Svetog Iliju. Žuti nikada nije isplivao na površinu, a jedini trag koji je ostao od njega, bila je garderoba ostavljena na obali. Kao uspomena na nesrećnog mladića, u narodu je nastao izraz „Nadrljao kao Žuti“.

Budući da je ovaj termin stalno iznova podsećao na nemio događaj, priča vremenom dobija i nastavak. Žuti se pojavio u onoj istoj ostavljenoj odeći i tumarao ulicama ne progovarajući ni sa kim. Vodene vile su ga, veruje se, zarobile u rečnim dubinama, ali se jedna od njih zaljubila u plavokosog mladića. Kada je saznala da se nehotice ogrešio o pravilo reke, izdejstvovala je kod svog moćnog oca da mladić dobije drugu priliku. Žuti je poslat natrag na kopno, ali kao nem, da ne bi odao tajne vile i vodenog sveta.

Ova legenda, kao i većina drugih ima brojne verzije. Mladić se spominje vezan za mnoge naše gradove, reke ili jezera, ali je u svakoj priči poznat pod nadimkom Žuti. Kao uspomena na ovaj događaj, našem narodu ostalo je verovanje u zabranu kupanja na Svetog Iliju i izraz „Nadrljao kao Žuti.

Izvor: Opanak

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novinaru i voditelju Nemanji Kovačeviću uručena nagrada „Zlatna značka“

Oglasna Tabla

Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Oglasna Tabla

Svečano otvaranje izložbe slika „Daleko koliko me noge nose-Trka za slobodu“

Oglasna Tabla

Dvadeset osam odsto više noćenja domaćih gostiju u avgustu

Oglasna Tabla

Goran Đukić novi trener GFK “Sloboda”

Oglasna Tabla

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane

Oglasna Tabla

Danas i sutra potpuna obustava saobraćaja ka Zlatiboru, alternativni pravac preko Mačkata

Oglasna Tabla

Od 1. oktobra obavezna prijava gostiju preko e-turista

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici dve osobe u teskom stanju

Oglasna Tabla