14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Javni poziv za podsticaj seoskog turizma

Na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2018. godinu, Privredno društvo za razvoj poljoprivrede opštine Čajetina, Zlatiborski Eko Agrar objavio je Javni poziv za podsticaj u oblasti seoskog turizma. Javni poziv je namenjen kategorisanim seoskim turističkim domaćinstvima, kao i onima koji imaju nameru da u budućnosti pružaju usluge seoskog turizma.
Za podsticaj u oblasti seoskog turizma Zlatiborski Eko agrar ove godine izdvojio je dva miliona dinara, a sredstva se mogu koristiti za izgradnju i opremanje objekata za izdavanje, stvaranje novih proizvoda i usluga u ruralnim područjima, izgradnju prodajnih mesta na gazdinstvima za direktnu prodaju poljoprivrednih i tradicionalnih zanatskih proizvoda i suvenira u pojedinačnom ili udruženom interesu proizvođača.

„Potencijalni korisnik investicije mora imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji opštine Čajetina, mora imati prebivalište na području opština Čajetina, a samim tim i u mesnoj zajednici u kojoj se nalazi potencijalni objekat koji pruža usluge. Ukoliko je reč o izgradnji ili adaptaciji objekata potrebno je da podnosilac poseduje građevinsku i upotrebnu dozvolu. Što se tiče nabavke opreme, korisnik treba da se vodi standardima za kategorizaciju seoskog turističkog domaćinstva, jer tamo je taksativno navedeno šta odeđeni objekat mora da ispuni za dve, tri ili četiri zvezdice“, kaže Miljko Radišić iz Zlatiborskog Eko agrara.

Maksimalni iznos podsticaja po gazdinstvu u 2018. godini za kategorisana seoska turistička domaćinstva iznosi 200.000 dinara, a za nekategorisana 100.000 dinara. Slične mere podrške bile su zastupljene i u prošloj godini što je doprinelo povećanju broja kategorisanih domaćinstava na selu, za koja se turisti sve više interesuju. „Prema procenama za sada na području opštine Čajetina ima oko blizu 30 kategorisanih seoskih domaćinstava“, dodaje Radišić.
Kako bi ostvarili pravo na podsticaj koji iznosi 50%, podnosioci zahteva pored pratećih dokumenata prilažu račune za realizovanu investiciju. Na dodatnih 5 % podsticaja mogu da računaju lica do 40 godina, žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i prisutni na predavanjima koje organizuje PD ”Zlatiborski eko agrar“. Javni poziv trajaće do utroška sredstava.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla