ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

Министарство рударства и енергетике расписало је јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине за учешће у пројекту „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији” који ће бити отворен до 29. априла, а очекује се да позив током лета буде упућен привредним субјектима и грађанима.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да је обезбеђено довољно средстава, као и да постоји велико интересовање грађана за субвенције, наводи се у саопштењу.

Ђедовић Хандановић подсетила је да грађани могу да остваре субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора.

„Прошле године смо определили 1,79 милијарди динара бесповратних средстава за санацију скоро 10.000 домаћинстава у 131 локалној самоуправи у Србији, чиме су
постигнуте уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, односно смањењу емисије угљен-диоксида коју производи око 28.000 аутомобила.
Овај пројекат трајаће до краја 2027. године до када ћемо укупно санирати око 50.000 домаћинстава широм земље“, рекла је министарка.
Она је указала да је новитет да се од ове године издвајају значајне субвенције за социјално угрожена домаћинства.

„У том случају Министарство и локалне самоуправе субвенционишу 90 одсто вредности енергетске санације. Тиме пружамо подршку социјално угроженим грађанима да смање потрошњу енергије, уштеде новац и повећају комфор становања. Ово је само један од показатеља бриге за најугруженије грађане који и даље могу да се пријављују у локалним самоуправама за стицање статуса енергетски угрожених купаца и остваре право на умањење рачуна за гас, електричну енергију или грејање до 50 одсто“, казала је Ђедовић Хандановић.

Додала је да су позивом предвиђени још повољнији услови за економски девастиране подручја, као и општине са високим нивоом загађености ваздуха, где је предвиђено учешће Министарства и до 70 одсто.

Ђедовић Хандановић је подсетила да је енергетска санација домаћинстава, али и стамбених и јавних објеката, један од најважнијих приоритета рада Владе и ресорног министарства, што је препознато и у програму „Скок у будућност – Србија 2027” и да се у побољшавање енергетске ефикасности тренутно улажу никада већа средства.

„Морамо да радимо више на унапређењу енергетске ефикасности јер је она део енергетске и зелене транзиције. У Србији се троши три и по пута више енергије у односу на европски просек, због чега је важно да наставимо да подржавамо домаћинства да примене мере енергетске ефикасности чиме могу да остваре уштеде у потрошњи енергије између 25 и 30 одсто“, поручила је министарка.

Пројекат се реализује у сарадњи са Светском банком, а јавни позив је објављен на сајту Министарства рударства и енергетике и трајаће до 29. априла 2024. године.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)