OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Japanska podrška Domu zdravlja Užice

Vlada Japana obezbedila je 74 863 evra Domu zdravlja Užice kao podršku unapređenju zdravstvene zaštite. Ambasador Japana u Republici Srbiji Đunići Marujama danas je u užičkom Domu zdravlja prisustvovao ceremoniji primopredaje donacije, koja je stigla i već je u upotrebi, a reč je o ambulantnim kolima, stomatološkom rendgen aparatu i ultrazvuku za ginekologiju.

Ambasador Japana u Republici Srbiji Đunići Marujama

„Zahvaljujući donaciji naroda Japana u prethodnih 6 godina u Užicu smo imali priliku da podignemo na znatno viši nivo komunalne usluge kao i da stvorimo preduslove za još bolje lečenje i zdravlje Užičana. Pre nekoliko godina dobili smo veliku donaciju za JKP „Deponija Duboko“, oko 86 hiljada evra, za kupovinu autopodizača za prevoz komunalnog otpada i jednog broja kontejnera, a potom i donaciju za naš Dom zdravlja, Zdravstveni centar Užice koja će značajno doprineti boljem radu ovih, za Užičane i ceo Zlatiborski okrug, najznačajnih institucija.“ – naveo je gradonačelnik Užica Tihomir Petković i dodao da građani Užica osećaju veliku zahvalnost narodu Japana na podršci.

Ambasador Japana u Republici Srbiji Đunići Marujama i gradonačelnik Užica Tihomir Petković

„Veliko mi je zadovoljstvo da posetim Užice i prisustvujem ceremoniji dodele donacije. Užice je veoma lep domaćinski grad, drago mi je da smo ovom donacijom doprineli zajednici. Želeo bih da pohvalim Grad Užice za trud da unaprede kvalitet života građana. Takođe, zahvalio bi se Domu zdravlja Užice na uspešnoj implementaciji projekta“ istakao je ambasador Japana u Republici Srbiji Đunići Marujama.

„Ovim projektom novac japanskih poreskih obveznika je utrošen za nabavku ambulantnog vozila, ultrazvučne opreme, dentalnog rengena, tehničkog mikromotora i 20 terenskih torbi za Službu hitne pomoći, a sve u cilju unapređenja medicinskih usluga. Iskreno se nadam da će ova nova medicinska oprema omogućiti precizniju dijagnostiku, a time i uspešnije lečenje pacijenta. Japan prepoznaje značaj kvalitetne medicinske zaštite kao jednu od osnovnih ljudskih potreba, a lokalne medicinske ustanove, kao što je Dom zdravlja Užice, su prva linija podrške za stanovništvo.  Japan će nastaviti da pruža pomoć u oblasti zdravstva, stavljajući akcenat na lokalne samouprave kao što je Užice. Nadam se da će ovaj projekat dodatno ojačati već dobre i prijateljske odnose između Srbije i Japana.“-naveo je ambasador Marujama.

Samostalni savetnik u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Ranković je ovom prilikom istakao da je donacija pokazatelj da Japan zaista jeste najveći donator zdravstvenog sistema Srbije i da svojim radom i sagledavanjem realnih potreba lokalnog stanovništva oni svakodnevno doprinose da naš zdravstveni sistem bude bolji, da usluge na primarnom lokalnom nivou budu sve većeg obima i da budu podjednako kvalitetne kao što je to u Japanu.

„Sam ovaj projekat, pored velikodušnosti u opremi koja je vrhunskog kvaliteta, ima i jednu značajnu komponentu, a to je da povezuje narode“, naveo je Ranković.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović podsetio je da ovo nije jedina donacija Vlade Japana užičkom Zdravstvenom centru: „Istovremeno kada je užički Dom zdravlja u okviru Zdravstvenog centra dobio ovu donaciju, bolnica u Prijepolju dobila je aparat za anesteziju, a ove godine je Dom zdravlja u Priboju od Vlade Japana dobio endoskopski kabinet za Opštu bolnicu i jedno sanitetsko vozilo za Dom zdravlja Priboj.“

Božović je naveo i da je 2011. godine od Vlade Japana užičkoj bolnici doniran analogni mamograf na kome se danas rade skrininzi karcinoma dojke.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine dosegao je 14 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 508 miliona evra.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla