OGLASNA TABLA
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Japan, genetsko samoubistvo koronavirusa

U Japanu se privodi kraju naučna studija koja je pokazala da je delta soj virusa u toj zemlji mnogo manje raznovrstan kada su u pitanju mutacije nego što se prethodno mislilo.

Tim japanskih naučnika iz Nacionalnog instituta za genetiku u saradnji s laboratorijom Univerziteta Njigata proučio je delta soj novog koronavirusa prisutan u zemlji i našao da protein koji tom virusu omogućava da ispravlja genetske greške prilikom mutacije postao nefunkcionalan, zbog čega virus nije u stanju da produkuje nove varijante (koje bi u budućnosti mogle da postanu otporne na vakcine).

To znači da delta soj virusa u Japanu nestaje, jer zbog nedostatka u sopstvenoj strukturi više nema sposobnost mutiranja.

Ta studija, koja još nije finalizovana, došla je pod lupu lista Džapan Tajms, novine koji se štampa u Japanu na engleskom jeziku, zbog naglog opadanja broja zaraženih u zemlji u protekla dva meseca.

Naime, u Japanu se trenutno registruje samo nešto više od stotine zaraženih dnevno, dok je krajem avgusta bilo i po više od 25.000 novozaraženih svakog dana.

Prema vođi pomenutog istraživačkog tima, profesoru Ituro Inoueu, u Japanu je delta soj istisnuo alfa soj i pošto se sada čini da delta soj više nije u stanju da mutira, to bi moglo da objasni taj veliki pad u broju zaraženih.

Vrlo disciplinovano nošenje maski

Rezultati te studije koja nagoveštava da bi delta soj praktično mogao da nestane sam od sebe, međutim, još uvek nisu potvrđeni.

Naime, objašnjenje za veliki pad u broju zaraženih moglo da bude to što je u drugoj polovini leta u Japanu napravljen ogroman napredak u vakcinisanju, pre nego „genetsko samoubistvo“ delta virusa.

Recimo, u vreme kada su Olimpijske igre počinjale u poslednjoj nedelji jula, u Zemlji izlazećeg Sunca bilo je revakcinisano samo 18 posto populacije, dok je danas to 76 procenata. Ta proporcija je viša nego u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i drugim zemljama Zapada.

Takođe, Japanci nastavljaju da vrlo disciplinovano nose maske, ne samo u zatvorenim prostorijama, nego i napolju, što takođe nije slučaj na Zapadu.

Postoji i jedan faktor koji bi mogao da stvori lažni utisak o nestajanju virusa, a to je činjenica da je tokom trajanja kovid krize Japan konstantno sprovodio od nekoliko puta do nekoliko desetina puta manje pi-si-ar testova dnevno od drugih razvijenih zemalja sveta, dugo vremena čak i manje od Srbije, koja ima oko 16 puta manju populaciju.

Imunizacija oslonjena samo na dve vakcine 

Ipak, Južna Koreja, sada ima približno istu stopu vakcinacije kao Japan, ali dvadeset do trideset puta više registrovanih zaraženih dnevno na duplo manju populaciju, što može biti potvrda teorije japanskih naučnika, ali može i biti i usled većeg testiranja, toga što su korejski građani primili druge tipove vakcina od japanskih i drugih faktora.

Naime, u Južnoj Koreji dato je puno vakcina „Astra-Zeneke“ i „Džonson i Džonsona“, uz „Fajzer“ i „Modernu“.

S druge strane, Japan se u imunizaciji oslonio samo na poslednje dve kompanije, dok je svoje „Astra-Zeneka“ vakcine poklonio drugim azijskim državama i regijama, a cepivo „Džonson i Džonsona“ uopšte nije uvozio.

Zato, mada studija profesora Inoue pruža izvesnu nadu da je moguć scenario u kojem zbog mutacije na svojim proteinima određeni soj koronavirusa sam od sebe gubi moć da evoluira i potom nestaje, potrebna je opreznost i uzdržanost u vezi sa interpretacijom njenih rezultata.

 

IZVOR:RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужичанин Александар Васиљевић наставио традицију пливања за Богојављенски крст у Паризу (ФОТО+ВИДЕО))

Oglasna Tabla

Више од 70 милиона динара улагања у МЗ Турица

Oglasna Tabla

Идеална идеја за доручак или вечеру: Испробајте врхунску питу са спанаћем на нешто другачији начин (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

У болницама Златиборског округа хоспитализована 282 ковид пацијента

Oglasna Tabla

Време данас: Облачно уз снег и јак ветар, до 5 степени

Oglasna Tabla

Саопштење – педијатријска служба Севојно

Oglasna Tabla

Ево је: Стигла тачна одлука за школе; „Овако је најбоље“

Oglasna Tabla

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Oglasna Tabla

Ђоковић власник данске компаније која развија терапију против ковида-19

Oglasna Tabla