Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Jачање капацитета локалне самоуправе ка инвестицијама у нискоугљенични и резилијентни урбани развој

Град Ужице је заједно са још пет градова учесник пројекта “Јачање капацитета локалних самоуправа у Србији ка инвестицијама у нискоугљенични и резилијентни урбани развој”, који у оквиру програма “Зелени резилијентни градови удобни за живот” подржава Швајцарски секретаријат за економске послове и спроводи се у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Светском банком. Програм траје четири године и има за циљ јачање капацитета Владе Републике Србије и одабраних локалних самоуправа да планирају урбани развој који је одржив, инклузиван и резилијентан на климатске промене.

У Ужицу је крајем прошлог месеца одржана једна од радионица чији је циљ јачање капацитета градова учесника у пројекту за планирање зеленог и резилијентног урбаног развоја. Овом приликом  презентовани су циљеви Програма управљања отпадом Републике Србије 2022-2031. након чега је уследила дискусија о мерама за побољшање праксе у управљању отпадом (примарна сепарација отпада, посебни токови отпада у рециклажним двориштима, кућно компостирање, отпад од грађења и рушења) у функцији урбаног развоја отпорног на елементе непогоде и климатске промене.

Представници Светске банке и консултанстског тима ГФА представили су програм и циљеве управљања отпадом за зелени урбани развој, као и мере за побољшање праксе у управљању отпадом, док су са друге стране представници града Ужица и  ЈКП “Дубоко” пренели своја досадашња искуства у овој области осталим учесницима у пројекту градовима Крагујевац, Зрењанин, Краљево, Нови Пазар и Сомбор. Обилазак Регионалног центра за управљање отпадом “Дубоко” био је део ове радионице, којој су присуствовали и представници локалних самопурава за заштиту животне средине, канцеларија за локални економски развој и јавних комуналних предузећа.

Програм ће пружити техничку помоћ одабраним локалним самоуправама у циљу јачања капацитета за боље планирање припрему и спровођење инвестиција на нивоу града, које промовишу одрживи урбани развој и јачају резилијентност градова на климатске промене, кроз три фазе. У првој се ради процена градских политика, планова и потреба обезбеђивања зелене инфраструктуре и услуга заштите животне средине, енергетске ефикасности и отпорности на климатске промене. Изградња вештина и знања за дефинисање приоритетних пројеката који доприносе зеленој транзицији, кроз проналажење могућности, мапирање и вредновање локалних потреба као и формулисање приортета за инвестиције, активности су друге фазе, док ће трећа пружити подршку градовима у ревизији и прилагођавању постојећих урбанистичких и стратешких развојних планова, промовисању зелених пројеката и спровођењу програма одрживог нискоугљеничног и резилијентног урбаног развоја.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу

Нове цене горива

Две нове изложбе у Рефлектору

Колапс на путу код Ужица: Обрушило се на стотине кубика камења, киша створила одрон