15.3 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Jablanički katrandžija (VIDEO)

Jablanica je najveće selo po prostransvu u Srbiji i jedno od lepših u opštini Čajetina. Stanovništvo se uglavnom bavi stočarstvom, mada je i toga u poslednje vreme sve manje. Omladina odlazi, a ovo što je ostalo je pretežno nezaposleno.

Međutim, vekovima unazad na ovim prostorima ljudi su se bavili obradom drvne građe, prvenstveno belog i crnog bora. Pored toga proizvodili su i katran. Gotovo svaka treća kuća imala je svoju katranicu, a katran se otkupljivao u Mokroj Gori u „Kotromanu“. Puta nije imalo i robu su prevozili zapregom, volovima i konjima, niz reku Jablanicu, preko Panjka do Mokre Gore. Danas otkupne stanice nema, a sama proizvodnja je znatno manja. Uglavnom se prodaju manje količine – kilogram do dva, ređe se traži veća količina.

Jedan od retkih katrandžija koji se i danas bavi ovim poslom je i Ljubenko Radović, katrandžija iz Jablanice.

„ Ja i moj otac smo 1986. godine na parceli od tri hektara vadili panjeve starih borova koji su bogati lučem od kojeg se proizvodio katran“ priča nam Ljubenko.

„Uz pomoć oca napravio sam katranicu u blizini naše kuće. Složili smo luč i pekli tri dana i tri noći. To je bilo moje prvo pečenje katrana. Ispekli smo 600 kilograma“.

2006. godine u Jablanici se osniva Turističko udruženje, koje te godine orgnizuje i prvi Seoski višeboj. U okviru toga u revijalnom delu se prikazuje i pečenje katrana na tradicionalni način.

„Pošto sam se već bavio pečenjem katrana, predsednik TU „Jablanica, Vukomir Božanić me je zamolio da pomognem u pravljenju katranice i proizvodnji, a sve u cilju snimanja TV emisije gde bi se prikazalo kako je narod nekada živeo- pet kilograma žita za 1 kilogram katrana“

Ljubenko je do kraja 2017. godine radio u KJP „Zlatibor“ kao fizički radnik. Pošto je država ponudila otpremninu radnicima po godini staža, on se sam prijavio kao tehnološki višak. Pored toga dobio je i subvencije od opštine Čajetina za otvaranje firme.

„Pošto se penzija primakla, a i godine su stigle, odlučio sam se na ovaj potez. Ovorio sam firmu za proizvodnju katrana. Trenutno sam u pripremi vađenja borovih panjeva, a u junu mesecu planiram da napravim novu katranicu u blizini kuće“.

Što se tiče plasmana robe, već ima ponude i to na veće količine. Kupci već zovu iz Niša, Novog Sada, Valjeva. Od prve ture planira da proizvede oko 600 kilograma. Ako se roba bude prodavala nastaviće dalju proizvodnju. Ovo je posao od koga može da se živi. Pomagaće mu porodica: supruga, sin i ćerke. Svako ko je zainteresovan za ovaj proizvod može doći u Jablanicu, zaseok Liska, gde ga čeka Ljubenko sa svojim proizvodima.

Izvor:zlatiborpress.rs/Miroslav Vesović/foto:print scr

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Težak život u opustelom selu

Oglasna Tabla

BRAVO! AK „Pora“ osvojila 10 medalja na prvenstvu Srbije!

Oglasna Tabla

Krstina Grujičić srebrna na Finalu kupa Srbije u bacanju kugle

Oglasna Tabla

U petak konačna odluka o prenosu vlasništva nad Aerodromom „Ponikve“ na Republiku

Oglasna Tabla

Povećanje plata i penzija

Oglasna Tabla

Znao sve, a dva dana ćutao o nasilju u školskom dvorištu!

Oglasna Tabla

Cena skače iz sata u sat: Nafta skuplja 20 odsto, planeta se trese, ekonomije klize ka recesiji

Oglasna Tabla

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla