Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Извоз српске ракије већи за трећину

Извоз ракија од воћа повећан је за око 30 одсто од јануара до септембра ове године у односу на исти период 2021. и достигао вредност од преко 10 милиона евра. Вредносно, највише ракије извозимо у Хрватску, Немачку, Црну Гору, САД и БиХ, наводи се сајту ПКС.

„Највећи раст вредности извоза у овој години забележен је на тржиште Швајцарске. Поред тога, наши произвођачи освајају и нова тржишта као што су Кипар, Азербејџан, Малта“, кажу у Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.

Према подацима Републичког завода за статитстику процена је да ће ове године производња шљиве бити већа за 15 одсто у односу на прошлу годину, тако да ће ово позитивно утицати на даљи раст производње и извоза ракије од воћа, с обзиром да се око 70 одсто шљиве преради у ракију, кажу у Удружењу.

Квалитет нашег националног пића – ракија од воћа, препознат је у свету што показује константан раст извоза из године у годину, као и награде које освајају наши произвођачи на међународним такмичењима.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде прошле године произведено је око 26,1 милиона литара ракије.

Процена је, да са количином ракије за сопствене потребе у домаћинствима, укупна количина произведене ракије износи око 50 милиона литара.

Држава је и ове године определила подстицајна средства за изградњу објеката и набавку опреме, уређаја и машина за произвођаче јаких алкохолних пића, који се исплаћују у максималном износу од 60 одсто од вредности реализоване прихватљиве инвестиција, а за произвођаче који имају регистровану географску ознаку – 70 одсто.

У Регистру произвођача јаких алкохолних пића тренутно је активно око 930 произвођача. Последњих година просечно се годишње у Регистар упише око 100 нових произвођача, док се одређени број и брише из Регистра.

Извор: Глас Западне Србије

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА