ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изузетно велика количина полена у ваздуху

Последњи подаци мониторинга алергеног полена у Београду Агенције за заштиту животне средине показују да је забележено присуство чак 17 врста полена дрвећа, а раније су почели да цветају и корови као и траве, изјавила је јутрос Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена те агенције.

Она је за Тањуг истакла да су изузетно топла зима, а и сам почетак топлог пролећа утицали на раније цветање алергених врста дрвећа, поред чега је дошло и до „изузетно велике продукције полена у ваздух”.

„Бележимо присуство чак 17 врста полена дрвећа, а раније су почели да цветају и корови као и траве”, рекла је Митровић.

Према њеним речима, подаци мониторинга показују да је у високим концентрацијама претходних дана био полен брезе, тиса и чемпреса, врба, платана и то изразито на Новом Београду, затим и јавора, дуда, храста, јасена и ораха.

„Сви заједно у унакрсним реакцијама утицали су да се на алергијске симптоме жали велики број суграђана”, рекла је Митровић.

Поредећи са истим периодом од прошле године, она каже да су знатно веће количине полена дрвећа, „а и доста су раније кренули полени коровских биљака и трава”.

„На сајту Агенције за заштиту животне средине, као и на нашој Андроид апликацији “Полен Србија” може се пратити какве су све вредности по свим градовима и у том смислу видети да ли нам одговара Соко бања или други део централне Србије, као и то да се не лечимо сами, већ у договору са лекарима, кренути раније 10 дана са терапијама пре него што крену алергени на које смо установили да смо алергични, односно да имамо проблеме”, рекла је Митровић.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције

Промоција збирке песама “Кошмари Кошара”

Данас је Свети Јован Богослов

ОГЛАСНА ТАБЛА

Beldocs одбројавање