ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Израелски научници: Нови налази потврђују повезаност витамина Д и ковида-19


 

Израелски научници рекли су да су открили „упечатљиве“ разлике у шанси да се озбиљно разболе од ковида-19 када су упоређивали пацијенте који су имали довољан ниво витамина Д пре него што су се заразили, са онима који нису.

Студија објављена у истраживачком часопису PLOS One  открила је да је око половине људи којима је недостајао витамин Д пре него што су добили ковид-19 развили тешку болест, у поређењу са мање од 10 одсто људи који су имали довољан ниво витамина у крви, преноси Science alert.

Знамо да је витамин Д од виталног значаја за здравље костију, али његова улога у заштити од тешког ковида-19 је мање позната.

Најновије истраживање је прво које је испитало нивое витамина Д код појединаца пре него што су се заразили ковидом-19, рекли су аутори студије.

Др Амиел Дрор, аутор студије и лекар у „Галилее Медицал Центре“, рекао је о налазима:

„Открили смо да је невероватно и запањујуц́е да видимо разлику у шансама да особа тешко оболи када јој недостаје витамин Д у односу на ситуацију када особа има довољан ниво овог витамина“, пише Times of Israel.

Налази долазе од 253 особе које су примљене у „Галилее Медицал Центре“ у Нахарији у Израелу између 7. априла 2020. и 4. фебруара 2021. – период пре него што се појавио високо заразан сој омикрон.

Др Дрор је рекао да налази указују на то да витамин Д помаже у јачању имунског система да се носи са вирусима који нападају респираторни систем.

„Ово је подједнако релевантно за омикрон као и за претходне сојеве“, рекао је др Дрор.

Истраживање не доказује да витамин Д штити од ковида-19 и није зелено светло за избегавање вакцина и узимање витамина. Вакцине смањују ризик од хоспитализације због омикрона, посебно након допунске терапије, до 90 одсто, према британској агенцији за здравствену безбедност.

Вец́ина витамина Д долази од директног излагања коже сунчевој светлости. Такође се налази у храни као што су масна риба, печурке и жуманца, као и суплементима.

Ниво витамина Д вец́и од 20 нанограма по милилитру сматра се довољним за вец́ину људи, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), што је мерило које користе истраживачи са Универзитета „Бар-Илан“ и „Галилее Медицал Центре“.

Истраживање које је урађено пре појаве ковида-19 и објављено у стручном часопису Тхе Ланцет, показало је да витамин Д смањује ризик од других респираторних инфекција.

Али за ковид-19, рани налази су недоследни, неке студије су откриле везу између ниског нивоа витамина Д и тешког облика ковида-19, док су друге закључиле да витамин није имао заштитну улогу.

Није било јасно, чак ни из тих студија са резултатима који показују позитивну корелацију између ниског нивоа витамина Д и тешког облика ковида-19, да ли је до нижег новоа витамин Д дошло пре или након што су се људи разболели, рекли су израелски истраживачи.

Упркос новим израелским подацима, још увек не знамо да ли низак ниво витамина Д доводи до тога да људи са ковидом-19 развију озбиљну болест.

Основни услови који смањују витамин Д такође могу да учине људе рањивијим на тешки облик ковидом-19, на пример.

Израелски истраживачи су упозорили да је витамин Д „један део сложене слагалице“ у основи тешког облика ковида-19, поред коморбидитета, генетске предиспозиције, навика у исхрани и географских фактора.

„Наша студија оправдава даља истраживања која истражују да ли и када суплементација витамином Д међу појединцима са недостатком витамина Д у заједници утиче на исход евентуалне епизоде ​​ковид-19“, рекли су они, објавио је Бусинесс Инсидер.

Фото:илустрација

Аутор:Science alert, Business Insider, The Times of Israel

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Ужицу обележена годишњица турске предаје шест српских градова 1867. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Распевано Драгачево” по 62. пут

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички стрип сусрети

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 26. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђаци у Србији ће имати 10 слободних дана за пролећни распуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње наплата накнаде за моторна возила у заштићеном подручју НП Тара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отварање изложбе “ ТАЊУГ јавља, РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН „

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јавни позиви за стамбено решење избеглица и интерно расељених лица – ко може да се пријави и под којим условима

ОГЛАСНА ТАБЛА