OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Израелски научници: Нови налази потврђују повезаност витамина Д и ковида-19


 

Израелски научници рекли су да су открили „упечатљиве“ разлике у шанси да се озбиљно разболе од ковида-19 када су упоређивали пацијенте који су имали довољан ниво витамина Д пре него што су се заразили, са онима који нису.

Студија објављена у истраживачком часопису PLOS One  открила је да је око половине људи којима је недостајао витамин Д пре него што су добили ковид-19 развили тешку болест, у поређењу са мање од 10 одсто људи који су имали довољан ниво витамина у крви, преноси Science alert.

Знамо да је витамин Д од виталног значаја за здравље костију, али његова улога у заштити од тешког ковида-19 је мање позната.

Најновије истраживање је прво које је испитало нивое витамина Д код појединаца пре него што су се заразили ковидом-19, рекли су аутори студије.

Др Амиел Дрор, аутор студије и лекар у „Галилее Медицал Центре“, рекао је о налазима:

„Открили смо да је невероватно и запањујуц́е да видимо разлику у шансама да особа тешко оболи када јој недостаје витамин Д у односу на ситуацију када особа има довољан ниво овог витамина“, пише Times of Israel.

Налази долазе од 253 особе које су примљене у „Галилее Медицал Центре“ у Нахарији у Израелу између 7. априла 2020. и 4. фебруара 2021. – период пре него што се појавио високо заразан сој омикрон.

Др Дрор је рекао да налази указују на то да витамин Д помаже у јачању имунског система да се носи са вирусима који нападају респираторни систем.

„Ово је подједнако релевантно за омикрон као и за претходне сојеве“, рекао је др Дрор.

Истраживање не доказује да витамин Д штити од ковида-19 и није зелено светло за избегавање вакцина и узимање витамина. Вакцине смањују ризик од хоспитализације због омикрона, посебно након допунске терапије, до 90 одсто, према британској агенцији за здравствену безбедност.

Вец́ина витамина Д долази од директног излагања коже сунчевој светлости. Такође се налази у храни као што су масна риба, печурке и жуманца, као и суплементима.

Ниво витамина Д вец́и од 20 нанограма по милилитру сматра се довољним за вец́ину људи, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), што је мерило које користе истраживачи са Универзитета „Бар-Илан“ и „Галилее Медицал Центре“.

Истраживање које је урађено пре појаве ковида-19 и објављено у стручном часопису Тхе Ланцет, показало је да витамин Д смањује ризик од других респираторних инфекција.

Али за ковид-19, рани налази су недоследни, неке студије су откриле везу између ниског нивоа витамина Д и тешког облика ковида-19, док су друге закључиле да витамин није имао заштитну улогу.

Није било јасно, чак ни из тих студија са резултатима који показују позитивну корелацију између ниског нивоа витамина Д и тешког облика ковида-19, да ли је до нижег новоа витамин Д дошло пре или након што су се људи разболели, рекли су израелски истраживачи.

Упркос новим израелским подацима, још увек не знамо да ли низак ниво витамина Д доводи до тога да људи са ковидом-19 развију озбиљну болест.

Основни услови који смањују витамин Д такође могу да учине људе рањивијим на тешки облик ковидом-19, на пример.

Израелски истраживачи су упозорили да је витамин Д „један део сложене слагалице“ у основи тешког облика ковида-19, поред коморбидитета, генетске предиспозиције, навика у исхрани и географских фактора.

„Наша студија оправдава даља истраживања која истражују да ли и када суплементација витамином Д међу појединцима са недостатком витамина Д у заједници утиче на исход евентуалне епизоде ​​ковид-19“, рекли су они, објавио је Бусинесс Инсидер.

Фото:илустрација

Аутор:Science alert, Business Insider, The Times of Israel

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Ужицу живи 460 милонера

Oglasna Tabla

Тиодоровић: Наредних од седам до 10 дана, пратићемо бројеве, видећемо шта је најбоље; Једна ствар посебно брине

Oglasna Tabla

Изгорео шлепер код Бистрице

Oglasna Tabla

„Србијашуме“ повећале цене дрвних сортимената

Oglasna Tabla

Манастирска чорба од коприве: Препуна витамина, храни душу и тело – имунитет јача одмах

Oglasna Tabla

Концерт Жељка Васића

Oglasna Tabla

У граду на Ђетињи одржана радионица психосоцијалне заштите

Oglasna Tabla

Променљиво облачно с кишом и грмљавином, увече престанак падавина

Oglasna Tabla

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla