13.8 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

IZMEŠTANJE TITOVOG SPOMENIKA NA SVETLO DANA U TURISTIČKE SVRHE

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da se ozbiljno razmišlja o izmeštanju Titovog spomenika na svetlo dana u turističke svrhe. Umesto iza zgrade Narodnog muzeja, gde se sada nalazi, spomenik bi trebalo da bude postavljen između dve zgrade muzeja na travnjaku ili preko puta tenka.

29

– Premeštanje spomenika bi trebalo da se uradi do 29. novembra ove godine, kada se obeleževa i bitka na Kadinjači, gde je poginuo ceo Radnčki bataljon 1941. godine, ali pod uslovom da do tada Narodni muzej u Užicu i Turistička organizacija u Užicu pripreme suvenirnicu i da zajedno sa privatnim turističkim agencijama izađu sa ponudama. Sledeći logični datum da se izmesti je 4. maja, dan kada je Tito umro – rekao je Petković.

On je rekao da bez obzira koliko je dobrog ili lošeg naneo nekom narodu, republici ili gradu, Užičanama će pomoći da iskorače iz uskog načina razmišljanja ako se Titov spomenik pomere tamo gde se vidi.

– Ako ni zbog čega drugog da ovim ljudima koji žele i kojima je on deo nekog sveta, koji su ga voleli i vole još uvek, imaju razlog da dođu zbog njega u Užice, ali da i Srbima, koji se žale da je nama učinio mnoga zla, da se podsetimo da on nije mogao učiniti to bez nas. Tito je objektivno Užičanima doneo dobrog, jer su mnoge fabrike izgrađene u njegovo vreme. Ima puno razloga i onaj najracionalniji razlog je da je Titov spomenik naš turistički adut, koji ne smemo da zaboravimo ako smo iole mudri. Treba da ga iskoristimo, da u ovom vremenu počnemo da razmišljamo, poštujući kulturu, da nađemo način i da zarađujemo – rekao je Petković.

S obzirom da će se u novembru održati Jugoslovenski pozorišni festival, koji okuplja pozorišta sa istim, odnosno sličnim govorom, bivših jugoslovenskih republika, to je šansa, kako je rekao Petković, da se Titov spomenik poveže sa tim vremenom. Takođe, pre nekoliko dana je u užičkom Narodnom muzeju otvorena stalna postavka izložbe “Užička republika”, pa bi postavljanje Titovog spomenika u tom krugu upotpunio i taj deo.

– Moje mišljenje je da ne treba taj spomenik vratiti gde je bio, na Gradski trg, jer velika većina Užičana smatra da to mesto treba ostaviti za nekog Užičana koji zaslužuje da tu bude. Logično je da se Titov spomenik veže za period kada je živeo i prirodno je da to bude muzej. U stalnoj postavci “Užička republika” posetioci mogu da vide Titovu radnu sobu odakle je rukovodio Vrhovnim štabom u porobljenoj Evropi i druga dešavanja iz tog period. Cilj nam je da Titov spomenik povežemo sa tim vremenom, da bude jedan deo šireg turističkog koncepta – rekao je Petković i dodao da dosta ljudi razmišlja pozitivno u tom pravcu.  

Josip Broz Tito je 1941. godine iz zgrada Narodnog muzeja rukovodio ustankom Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i tada je stvorena Užička republika. Tokom 1961. godine na Gradskom trgu je postavljen Titov spomenik delo vajara Frana Kršinića, a posle 30 godina, 1991. godine, spomenik je sklonjen iza zgrada muzeja. Od tada do danas su članovi SUBNOR-a više puta pokretali peticiju i insistirali da se Titov spomenik vrati na trg, ali nikada vlasti nisu donele takvu odluku.

Izvor:

output_b1zhha

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla