ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Измене Закона о саобраћају: Ево у којим прекршајима ће вам бити одмах одузето возило

Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о безбедности у саобраћају предвиђа више новина и строжије казне, и уколико га посланици усвоје требао би да утичу на смањење прекорачења брзине, а самим тим и на смањење жртава у саобраћају.

У Управи Саобраћајне полиције кажу за „Блиц“ да се не ради о новом Закону, већ о Нацрту измена постојећег Закона због насталих појава у друштву и безбедоносних изазова.

– Ако дође до контакта између возила и пешака при брзини од 50 км/х, пешак страда смртно у 40 одсто случајева. При 60 км/х у 80 одсто случајева страда смртно пешак. То говори због чега инсистирам да је брзина убица број један на путевима Србије – поручује пуковник, проф. др Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције у Дирекцији полиције.

Предложене измене доносе многе новитете. У првом делу овог мини серијала писали смо о новинама које се тичу камера, односно које ће све прекршаје саобраћајне камере убудуће снимати осим проласка на црвено светло.

А једна од значајнијих новина у нацрту измена овог Закона је и та што би бахати воазачи убудуће остајали без возила, додуше привремено.

Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, каже да се Нацртом, када је реч о одузимању возила, мења члан 295. Закона.

Према садашњим прописима „полицијски службеник може у контроли саобраћаја, ради документовања и доказивања прекршаја и других деликта, привремено, најдуже 24 сата, од учиниоца одузети исправу“.

Одузимање возила од возача

Међутим, измењени члан 295. уместо исправе, прописује одузимање возила од возача који је у последње две године већ правоснажно осуђиван за теже прекршаје.

– Ради се о привременом одузимању возила до окончања судског поступка. Иначе, мера одузимања возила у прекршајном поступку без обзира на то ко је власник постоји већ 17 година и предвиђена је за прекршај нелегално таксирање. По том основу је до сада одузето више од 110 аутомобила трајно – каже за „Блиц“ Дамир Окановић.

Трајно одузимање возила бахатим возачима није предвиђено овим изменама, то би еветнутално била мера неког будућег закона о саобраћају.

Очекује да и ће камере утицати на оне које чине најтеже прекршаје да се уздрже од тога.

– Да ова мера није драконска и да је врло оправдана и разумна говори то да смо прошле године имали, нажалост, повећање броја погинулих у односу на претходну годину – каже Окановић.

Када ће возило моћи да се одузме
Пуковник, проф. др Златко Беленцан, каже за „Блиц“ да је привремено одузимање возила предвиђено за извршење најтежих прекршаја, а то су насилничка вожња, која подразумева безобзирност и вршење више прекршаја, као што су пролазак на црвено и друге радње које угрожавају учеснике у саобраћају.

Затим, возило ће моћи да се одузме за управљање без возачке дозволе, вожњу под дејством алкохола и низ других тешких прекршаја.

Нова мера није предвиђена за тачку која се у члану 330. односи на недавање података власника возила на захтев полицијског службеника у року од осам дана.

18 прекршаја због који би се возила могла одузимати од возача који су два пута правоснажно осуђивани за теже прекршаје:

Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила
Одбијање алкотестирања или дрогатестирања
Прекорачење брзине за више од 80 км/ч ван насеља
Прекорачење брзине за више од 70 км/ч у насељу
Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони „30“
Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја
Превоз детета млађег од 12 година на месту возача
Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)
Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута
Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије
Вожња без положене иједне возачке категорије
Вожња током мере забране управљања возилом
Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена
Вожња за време привременог искључења из саобраћаја
Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу
Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу
Претицање колоне под пратњом
Непропуштање возила под пратњом
Језиве бројке
Саобраћајне статистике су језиве. Према подацима за прошлу годину, и то не целу (извештај смо објавили 12. децебмра прошле године), од почетка те године полиција је изрекла више од милион и сто хиљада саобраћајних казни, а више од пола милиона изречено је због пребрзе вожње!

И поред појачане контроле, на путевима у Србији погинуло је више од 500 људи. Струка и надлежни су сагласни – безбедност неће бити повећана док се не промени свест свих учесника у саобраћају.

Током овог периода, поднета је 181.000 прекршајних казни за некоришћење сигурносног појаса, 57.000 возача је кажњено за вожњу под дејством алкохола, а 2.450 због управљања под дејством психоактивних супстанци.

Показало се и да је већина кажњених возача – повратници. Стари рецепт за казну „удари возача по џепу и опамтиће се“, чини се – више не важи.

– То је велики проблем који нам се дешава. Сећате се само ситуације да смо имали возача који је имао преко 60 прекршајних пријава и изазвао незгоду са смртним последицама. Оно што је дефинитивно и закључак МУП-а је да можда казне треба изменом закона о безбедности саобраћаја променити, тј. да буду мало ригидније – изјавио је у децембру пуковник полиције Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције.

Инфо Лига/ Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лето са Стојаном Стивом Тешићем на платоу хидроцентрале “Под градом” (ВИДЕО)

Време за куповину некретнине на мору?

Ускоро почиње исплата пензија за јул

Ево када наступају наши представници на Олимпијским играма

На спортским теренима у Турици припреме картинг репрезентације Србије у наредна три месеца

Летњи улични ерски кабаре од 26. до 28. јула

Летњи биоскоп на отвореном одушевио посетиоце на међустаници Голд гондоле

Облачно и свежије – локално могуће непогоде

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације