OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Izmene zakona o izvršenju: Manjim dužnicima izvršitelji neće moći da zaplene jedini dom

Nacrt izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju još uvek nije završen. Kako piše Politika, tokom aprila očekuje se još jedan sastanak radne grupe, a iako je bilo najavljeno da će nacrt biti objavljen za javnu raspravu krajem marta, ovaj rok je produžen za kraj aprila.

,,Rad na tekstu izmena i dopuna zakona je u završnoj fazi. Očekujemo da će krajem aprila biti otvorena javna rasprava, tokom koje će stručna javnost imati priliku da iznese svoje komentare na predložena rešenja“, rečeno je za Politiku u Ministarstvu pravde.

Bilo je predloga da se donese potpuno novi zakon o izvršenju i da se izvršenja vrate u nadležnost suda, ali se to ipak neće dogoditi.

,,Javni izvršitelji neće biti ukinuti“, rekla je Nela Kuburović proteklog vikenda na Petom godišnjem savetovanju javnih izvršitelja na Zlatiboru.

,,Upravo zahvaljujući radu izvršitelja, komunalna preduzeća su poboljšala poslovanje, zato što je stepen dobrovoljne naplate daleko veći nego što je to bilo ranije. Danas će vam u svakom komunalnom preduzeću reći da građani u 90 odsto slučajeva plaćaju svoje obaveze“, rekla je ministarka pravde.

Jedna od novina u zakonu biće elektronska aukcija nepokretnosti, koja će omogućiti svim zainteresovanima da prate postupak prodaje.

Radna grupa koja treba uskoro da okonča rad na izmenama zakona razmatra da u zakon unese preciznu odredbu kojom će utvrditi granicu za visinu duga koji ne može biti naplaćen prodajom jedine nekretnine dužnika.

,,Ono što Ministarstvo pravde razmatra je limit, odnosno iznos potraživanja na osnovu koga neće moći da se sprovodi izvršenje prodajom nepokretnosti. Na taj način će za mala potraživanja građani biti sačuvani na neki način od bojazni da se proda stan u kome žive. Samo je pitanje ispod kog iznosa neće moći da se sprovodi prodaja nepokretnosti“, rekla ministarka pravde Nela Kuburović.

Javni izvršitelji su na savetovanju na Zlatiboru mogli da čuju kakva su iskustva Hrvatske kada je reč o prinudnoj prodaji nepokretnosti. Naime, kako je navela dr Vanda Božić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, dužnik u Hrvatskoj ne može ostati bez jedinog krova nad glavom zbog komunalnog duga.

,,Zakonom je predviđeno da se ne može zapleniti nekretnina za novčana potraživanja ispod 20.000 kuna (oko 2.700 evra). Međutim, predloženim izmenama taj iznos verovatnoće se podići na 40.000 kuna (oko 5.200 evra)“, rekla je dr Božić.

GZS / Politika

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla