Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane; Da li ćemo od sad uvoziti i GMO proizvode?

Na sledećoj sednici Narodne skupštine Srbije planirana je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane, u okviru kog se menja član 5, koji podrazumeva podelu hrane prema poreklu. I dok imamo klasičnu podelu na hranu biljnog, životinjskog, kombinovanog i mineralnog porekla, u planu je da se uvede tremin – nova hrana, koja će podrazumevati i onu genetski modofikovanu, provereno štetnu po zdravlje ljudi.

„Hrana ne može biti GMO, može se samo napraviti od genetički modifikovanih organizama. Zakon o bezbednosti hrane predviđa da će to definisanje biti u skladu sa posebnim propisima, a ne obavezno i u skladu sa Zakonom što znači da se određenim uredbama, rešenjima i drugim podzakonskim aktima takođe može rešiti ovo pitanje, što je nedopustivo zbog zdravstvene bezbednosti potrošača, ali i zbog nelojalne konkurencije srpskoj poljoprivredi”, ističe za agenciju RINA, Miladin Ševarlić, narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Prodaja i proizvodnja genetski modifikovane hrane zabranjena je u Srbiji, ali je građani ipak godinama jedu, a da to i ne znaju. Zvaničnih podataka o eventualnim posledicama po zdravlje čoveka nema, a testiranja na životinjama pokazala su šokantne rezultate.

„Naša hrana ne bi trebalo i ne sme da bude GMO, jer prema zakonu iz 2009. godine zabranjen je uvoz i uzgoj GMO proizvoda. Srbija je jedna od retkih zemlja u svetu, koja je izglasavnjem tog zakona pokazala izuzetnu složnost jer su svi poslanici bez obzira na političku pripadnost izjasnili se protiv ovog uzgoja i uvoza”, kaže Ševralić.

On naglašava da ukoliko se dozvoli promet GMO proizvoda, oni će morati na sebi nositi posebne oznake, kako bi potrošači bili upoznati kakvu hranu jedu.

„Ukoliko je hrana GMO, ona na deklaraciji mora nositi oznaku sa brojem osam. Moguće je da u nekim proizvodima slučajno se pronađu tragovi GMO, ali u hrani za ljude to ne sme prelaziti primesu od 0,9 odsto, a kad se radi o semenskoj proizvodnji ne bi trebalo da pređe ni 0,1 odsto”, rekao je Ševarlić.

Izvor:RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

На репертоару биоскопа КЦ Златибор нови филмови

ОГЛАСНА ТАБЛА