-2.4 C
Uzice
20 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Izložbe radova Vladimira Milanovića i Nikole Velickog u Galeriji „Reflektor“

Vladimir Milanović i Nikola Velicki predstaviće svoje radove na izložbama u Galeriji “Reflektor” koje će biti otvorene u utorak 16. jula od 20 časova. Zajedničko za ovu dvojicu umetnika jeste akademsko obrazovanje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na smeru Grafika, ali i da grafičku tehniku, barem na ove dve izložbe nećemo videti u tradicionalnom obliku, budući da je u ovim postavkama koriste kao teorijsko znanje koje predstavlja bazu za različite metode istraživanja, s tim da će Velicković u sklopu postavke izložiti i jedan broj radova nastalim tehnikom ručne štampe u formi fragmenta celokupne postavke. Milanović svojim delima u okviru izložbe “Carbon copy” nastavlja sa njemu svojstvenim postupcima apropijacije vizuelnog materijala, reproducija , iz istorije umetnosti I dnevnih vizuelni inormacija u obliku novinarske fotografije. Digitalnim kolažiranjem koji su nastali ciklusi digitalih grafiika Milanović pretpostavlja crteže koji tragove nastanka čuvaju na indigo papiru.

“ Izložba „Carbon copy“ otkriva skriveni sadržaj, drugu stranu kreatvnog postupka, naličje racionalne organizacije rada. Centralna ideja je otkrivanje skrivenih slojeva i prezentacija „nusproizvoda“ prethodnog rada kao samog umetničkog rada. Metodologija je zasnovana na pronalaženju tehničkih (i estetski promišljenih) rešenja koja omogućuju da diskretni sadržaj indigo papira bude vidljiv: od prosvetljavanja (light box), skeniranja-uveličavanja-štampanja (ili projekcije), do direktnog nanošenja pigmenta koji će „izazvati” crtež ili rekonstrukcije sadržaja indigo papira kroz različite crtačke postupke. Prikupljeni indigo papiri predstavljeni su kao postojeći artefakti, bez naknadne intervencije, dok drugi deo postavke predstavlja produkciju zasnovanu na eksploataciji ovog materijala tj. nastaje svojevrsna aproprijacija sopstvenog rada. 

Vladimir Milanović (1979, Beograd) školovao se na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i doktorirao i gde je zaposlen u zvanju docenta.

Realizovao je 12 samostalnih izložbi (Srbija, Francuska, Nemačka, Bosna i Hercegovina), a učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama, uključujući međunarodna bijenala i trijenala savremene grafike (Japan, Belgija, Kanada, Poljska, Portugal, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Tajvan).

Dobitnik je više nagrada među kojima su: Veliki pečat Beogradskog grafičkog kolektiva (2014), pohvala na X Međunarodnom trijenalu grafike u Liježu (2015), nagrada sponzora VII Trijenala grafike u Sofiji (2016), druga nagrada na EX YU konkursu za grafiku u Beogradu (2016), Pohvala na Bijenalu grafike u Lođu (2017).

Nikola Velicki će na svojoj izložbi MINISVEt kroz objekte i minijature dočarati izdvojene celine gradskog I seoskog prizora, autentičnog izgleda, na kojima je subjekt izuzet kao predmet likovnog posmatranja.

-Primenjujući iskustva iz svoje umetničke prakse, umetničke štampe i slikarstva, gradim minijaturne objekte, izdvojene iz svoje celine, čime nam to odsustvo okoline pruža mogućnost lakšeg čitanja sadržaja. Minijaturni prikazi su bez ljudskih figura, ali ljudska prisutnost je vidljiva sadržajem objekata. Iako nema vizuelnog prikaza ljudi ovi objekti su svojevrsni portreti ljudi. Mogućnost novih materijala i tehnologije, kao i iskustva u postupku slikanja, omogućavaju da se ovakav vizuelni sadržaj izvede. Pored objekata izložene su i grafike izvedene tehnikom ručne štame koje prate ove objekte.

Nikola Velicki, rođen 1983. godine u Nišu, odrastao u Kuršumliji. 2003. godine upisao Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, smer grafika  i isti je završio 2008. godine u klasi profesora Miodraga Mlađovića. 2008. godine upisao je doktorske studije na istom fakultetu u klasi profesora Žarka Smiljanića. Trenutno je na završnoj godini. Član je ULUS-a od 2008. godine, a na statusu samostalnog umetnika od 2011. godine. Realizovao je više od deset samostalnih, preko 30 grupnih izložbi. Dobinik je Nagrade  za najbolju grafiku FLU u Beogradu 2007., Nagrade za grafiku na 13. Bijenalu studentske grafike SCG 20016.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčica Bogićević prva do Časnog krsta na Zlatarskom jezeru (video)

Oglasna Tabla

4000 novogodišnjih paketića za mališane na Kosovu

Oglasna Tabla

Mere za smanjenje emisije izduvnih gasova: Kolima „filter“ i na auspuh

Oglasna Tabla

Svaki deseti stanovnik Dobroselice na Zlatiboru plivao je juče u zaleđenom Rzavu (FOTO+VIDEO)

Oglasna Tabla

Moleban u čajetinskoj crkvi u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana oblačno

Oglasna Tabla

Данас је Сабор светог Јована Крститеља – Јовањдан

Oglasna Tabla

Održana Izborna skupština Zdrave Srbije – Izabrani predsednik i tri potpredsednika stranke

Oglasna Tabla

Humani Petar i Nemanja sakupili 83.490 dinara za porodicu Milićević

Oglasna Tabla