OГЛАСНА ТАБЛА
НАЈАВЕ И ДОГАЂАЈИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Izložba Vladimira Lalića u Galeriji Reflektor

U petak 24. septembra u Galeriji Reflektor u Krčagovu biće održane izložba Vladimira Lalića. Izložbe počinju u 19 časova, a svi zainteresovane posetioci moći će da pogledaju radove do 10. oktobra.

Prihvatanje slojevite prirode čoveka, koja objedinjuje dobro i zlo, uspešno je iskorenjeno lepim i/ili religioznim vaspitanjem. Od mita o Minotauru do Adama i Hrista, razvija se misao o uzdizanju čoveka iz propadajućeg materijalnog sveta i oslobađanju od razarajućeg delovanja strasti i želje. Umetnost neretko kvalifikuje ovu humanu osobenost, dok se teorija trudi da obrazloži to kritičkim odnosom prema stvarnosti, ludilom ili jednostavno poremećajem vrednosti.

Vladimir Lalić osvetljava mračne, bolne i uznenirujuće porive, bučno i virtuozno. Lalićeva slika je pozornica na kojoj se smenjuju prizori autorove intimne groteske. Karakteri igraju simboličku i stvarnu ulogu u istoj ravni. S tim u vezi je i njihova predstava manje ili više realistična. Emocija kojom se dosledno bavi u svim njenim pojavnim oblicima je strah – od smrti, sakaćenja, odbacivanja, zaborava… U Lalićevom radu prepoznajem elemente romatničarskog duha, koji evocira stihove čuvenog pesnika „Nasilni užici imaju nasilne krajeve… i u svom trijumfu umiru, kao vatra i prah“ . Strastvenost i fantazija nisu samo u službi kreiranja nove vizije već i dekonstrukcije i degradacije prividno upakovane, nama poznate stvarnosti.

Dok je u tematskom smislu ekspresivan i nesputan u tehničkom pogledu Lalić je precizan i uravnotežen. Njegova sposobnost da ovlada kompozicijom učvršćuje uznemirujući sadržaj do nivoa napetosti koja se u posmatračevom iskustvu razrešava kroz suočenje sa sopstvenom ambivalentnošću. Humor je prisuan kao kontrapukt dramatičnoj tematici, poput deus ex machina, predstavlja objektivni i nepristrasni glas umetnika, slobodan da svedoči ličnim i kolektivnim mizerijama i patnjama.

Multimedijalnost je očekivani korak u razvoju Lalićevog umetničkog izraza, budući da se pored likovnog stvaralaštva potvrdio kao muzičar i glumac, i da mu je scenski prostor jednako blizak kao papir i platno. Posmatrajući način na koji su karakteri i motivi međusobno povezani kroz serije radova izvedene u različitim medijima, uviđa se potreba autora da objedni prostor slike i realnosti.

U poslednjim serijama koje izvodi slikajući direktno na pleksiglasu (što je tehnički zahtevno, te umetnik u tome pronalazi dodatni izazov) on vrši preklapanja dve slikane površtine, dodaje zvučne efekte i teži integralnom sagledavanju dela. Oslobađanjem iz okvira i osvajanjem fizičkog prostora Lalić uvodi posmatrače u svet svoje umetnosti direktnije i svim sredstvima. Elementi slike postaju instalacije koje ravnoprano učestvuju u realnosti kao deo konstrukta u kome uzimamo učešće. Posetilac doslovno osvetljava (koristeći kao izvor mobilni telefon) delo autora. Dualizam koji provejava kroz čitav Lalićev rad ovde je deklarativan – svetlo je u službi senke i tehnički i simbolično jer kao što život ne postoji bez (straha od) smrti, tako je i tama poprište čovekovog prosvetljenja.

Ovom izložbom Vladimir Lalić se predstavlja publici na sasvim nov način. On je i scenograf, i koreograf i reditelj jednog šireg umetničko scenskog spektakla. Prirodnost s kojom raspolaže scenom kao izvođač vidljiva je i u načinu kojim upravlja postavkom, što stvara uslove za produblljeni i uzbudljiv doživljaj njegovog celokupnog dela.

Ksenija Marinković
istoričarka umetnosti

Vladimir Lalić

Rođen 1983. godineu Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafike, koju završava 2010.
Od 2008. do 2012. radi kao stručno lice–demonstrator na FPU na odseku grafika.
Član ULUS-a od 1.1.2009.
Priredio 30 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 70 grupnih izložbi, domaćih i internacionalnih (Njujork, Singapur, Pariz, Trst …)
Dobitnik je tromesečnog rezidencijalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu 2013. kao i rezidencijalnog boravka „Tropical lab“ u Singapuru 2019.
Dobitnik je šest nagrada za vizuelno stvaralaštvo među kojima je i Prix Paul Louis Weller – dodeljene od strane Academie des Beaux arts u Parizu, Francuska.
Njegovi radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom sveta. Trenutno živi i radi u Beogradu, Srbija.

Nagrade:

2017. Prix Paul Louis Weller – Academie des Beaux arts – Pariz, Francuska
2017. Finalista fonda Antoine Marin – 21. dodela nagrade za slikarstvo – Pariz, Francuska
2017. Specijalna nagrada žirija na LYNX ART – Trst, Italija
2015. Nagrada na 48. Hercegnovskom zimskom salonu– Herceg Novi, Crna Gora
2013. Prvonagrađeni laureatfonda za crtež „Vladimir Veličković“ – Beograd, Srbija
2011. Nagrada Učiteljskog fakulteta na Internacionalnom bijenalu suva igla –Užice, Srbija
2008. Merit mention na II izložbi akta – Šabac, Srbija
2007. „Mihailo S.Petrov“ nagrada za najbolji studentski rad – otisak – Beograd,Srbija

 

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla