10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

IZLOŽBA „VIDEO SAM“ VJEKOSLAVA ĆETKOVIĆA U UŽICU

PUNA KUCA

„Video sam“ naziv je izložbe Vjekoslava Ćetkovića, uglednog umetnika, istoričara umetnosti i pedagoga, koja je otvorena u Gradskoj galeriji Užice i može se pogledati do 12. maja. 

Postavku čini 40 ulja i isto toliko akvarela, na kojima umetnik eksplozijom boja i specifičnim i snažnim potezima kista, prikazuje magiju prošlih vremena koje žive u njemu, lepotu prirode i sopstvenu žudnju da čovek bude u skladu sa prirodom.

Biljana Spalović, istoričarka umetnosti, u njegovim delima je prepoznala „erupciju energije i snage, naglašavanje likovnih sredstava, deformaciju kompozicije i figure, isticanje i prenošenje emocija“, a potom navela da su takvom „vrtlogu ozračenom sećanjem na rodno mesto i žudnjom za iskonskim, neiskvarenim, daleko od ove i ovakve civilizacije, nastanjeni seljak, selo, seoske kuće, predeli  i običaji, žena, mit i bajka, simboli, morski predeli, Srem, crkve, mostovi…“

 – Njegovo slikarstvo je spontano, čulno, puno emocije i dinamike, snažnog zamaha, sočne paste i bogate teksture, ali uvek prethodno pažljivo promišljeno u kompozicijskom građenju, u kontrastima boja, ritmu, svetlo tamnim partijama. Ono je trijumf snage, jedinstvo lepote, prirode i istine, poručila je Spalovićka.

Vjekoslav Ćetković je rođen 1935. godine u Nikojevićima, kod Užica. Završio je Učiteljsku školu u Užicu i Višu pedagošku školu u Novom Sadu, a potom je diplomirao istoriju umetnisti na beogradskoim Filozofskom fakultetu, gde je i magistrirao, a doktorirao je u Skoplju. Bio je učitelj u selu Tranava kod Užica, nastavnik u Sapni kod Zvornika, prosvetni savetnik u Zvorniku i Sremskoj Mitrovici. Jedan je od osnivača Centar za likovno i umetničko vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Srbije i učestvovao je u reformi umetničkog vaspitanja. Na Akedmiji umetnosti u Novom sadu je predavao metodiku likovnog vaspitanja i istoriju umetnosti. Od 1988. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, zatim i na Likovnoj akademiji u Beogradu, a zaslužan je za formiranje Fakulteta primenjene umetnosti u Kragujevcu. Jedan je od osnivača umetničke grupe „Art 6“,  autor velikog broja stručnih radova, monografija i knjiga, a od 1970. godine je izlagao na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. Živi i radi u Beogradu.

Izvor:danas.rs/Piše: N. Kovačević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla