Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изложба „Традиција вашара у Србији“ отворена до 23. маја у Музеју у Сирогојну (видео)

Изложба „Традиција вашара у Србији“ отворена је у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну која приказује ову појаву и „институцију“ кроз деценије, па и векове. Аутори пројекта су бројни етнолози из преко 35 музеја а координатор је Ивана Јовановић Гудурић.

Етнолошка секција музејског друштва Србије реализовала је изложбу под називом „Традиција вашара у Србији“. Концепт изложбе има за циљ да најширу јавност упозна са контекстом вашара, историјским и друштвеним развојем као и вишеслојним значајем вашара у народној култури.

„Последњих десетак година етнолози истраживачи су прикупили обимну грађу, архивалије, фотографије, видео записе које су окупљени и овде изложени само једним делом. У реализацији изложбе учествовало је 24 етнолога из музејских установа широм Србије. Свечано отварање изложбе било је у Чачку у децембру протекле године. Изложба путује по Србији и ми је данас, по традиционалном обичају госопримства угошћујемо и биће код нас све до 23. маја“, рекла је Снежана Томић, етнолог.

У дворани Музеја „Старо село“ у Сирогојну постављени су панои на којима се налази све прикупљено а тиче се опште приче о томе шта су вашари и сабори и шта су били у прошлости, о томе које су његове функције биле и остале и да је то живо наслеђе које се одржало до дана данашњег.

„Највећи вашари данас су у Шапцу, Неготину и Руми тако да они настављају своју традицију окупљања, забаве, трговања, дружења, све оно што су вашари некада представљали они то и данас јесу, уз неке мале промене и трансформације које су у савременом друштву природне. Основна фукција вашара је саборовање које је некада било највише заступљено око цркава и манастира, затим трговачки, односно економски аспект где се размењивала роба, друштвени, религијски а данас је све више туристички“.

Изложба је конципирана као путујућа, односно планирано је да гостује у многим градовима Србије. У Музеју „Старо село“ у Сирогојну, биће постављена до 23. маја а део изложбе је и видео материјал односно, инсерти из домаћих филмова.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Још 239 нових корисника еколошки прихватљивих енергената у индивидуалним домаћинствима

Голд гондола обележава Светски дан велнеса на Торнику

Продужен рок за предају нелегалног оружја

Кенија отвара врата за српске производе

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво облачно, нестабилно, с температуром до 27 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС