ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изложба „Традиција вашара у Србији“ отворена до 23. маја у Музеју у Сирогојну (видео)

Изложба „Традиција вашара у Србији“ отворена је у Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну која приказује ову појаву и „институцију“ кроз деценије, па и векове. Аутори пројекта су бројни етнолози из преко 35 музеја а координатор је Ивана Јовановић Гудурић.

Етнолошка секција музејског друштва Србије реализовала је изложбу под називом „Традиција вашара у Србији“. Концепт изложбе има за циљ да најширу јавност упозна са контекстом вашара, историјским и друштвеним развојем као и вишеслојним значајем вашара у народној култури.

„Последњих десетак година етнолози истраживачи су прикупили обимну грађу, архивалије, фотографије, видео записе које су окупљени и овде изложени само једним делом. У реализацији изложбе учествовало је 24 етнолога из музејских установа широм Србије. Свечано отварање изложбе било је у Чачку у децембру протекле године. Изложба путује по Србији и ми је данас, по традиционалном обичају госопримства угошћујемо и биће код нас све до 23. маја“, рекла је Снежана Томић, етнолог.

У дворани Музеја „Старо село“ у Сирогојну постављени су панои на којима се налази све прикупљено а тиче се опште приче о томе шта су вашари и сабори и шта су били у прошлости, о томе које су његове функције биле и остале и да је то живо наслеђе које се одржало до дана данашњег.

„Највећи вашари данас су у Шапцу, Неготину и Руми тако да они настављају своју традицију окупљања, забаве, трговања, дружења, све оно што су вашари некада представљали они то и данас јесу, уз неке мале промене и трансформације које су у савременом друштву природне. Основна фукција вашара је саборовање које је некада било највише заступљено око цркава и манастира, затим трговачки, односно економски аспект где се размењивала роба, друштвени, религијски а данас је све више туристички“.

Изложба је конципирана као путујућа, односно планирано је да гостује у многим градовима Србије. У Музеју „Старо село“ у Сирогојну, биће постављена до 23. маја а део изложбе је и видео материјал односно, инсерти из домаћих филмова.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила