OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Izložba Sonic Geometry Ane Knežević u Galeriji Reflektor

Galerija Reflektor od 4. septembra  predstavlja izložbu najnovijeg VR rada Ane Knežević Sonic Geometry iz 2021. Posmatrač mu pristupa uz pomoć HTC VIVE VR seta, koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje na senzorima postavljenim u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog, i obrazuju prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koji deluju kao receptori, i džojstika čijom upotrebom se teleportuje iz jednog u drugi prostor. Rada je imerzivan. To znači da posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju dok iz različitih uglova posmatra čiste forme intenzivne boje i pravilnih geometrijskih oblika, čija debljina gotovo da ne postoji (to jest ima vrednost jednog piksela), a njihov ga obim svojim dimenzijama u potpunosti prevazilazi.

Pored vizuelnih, radovi su ispunjeni i zvučnim sadržajima, koji se aktiviraju posmatračevim kretanjem po virtuelnom prostoru, ispunjavajući ga zvukom i pružajući mu specifične tipove zvučne obojenosti. To su tonovi ksilofona različitih visina. Rad omogućava posmatraču da se kreće kroz pet prostora, koji predstavljaju alternativne realnosti, lišene svih sadržaja koji bi pažnju posmatrača odvraćali od krajnje minimalno organizovane vizualno-akustične scene u koju treba da se uklopi. Tenzije sa kojima se na taj način suočava ne proizilaze iz sugestije mase tih virtuelnih objekata, već iz intenziteta njihove emisije obojene svetlosti. Oni poseduju specifičnu vrstu monumentalnosti, koja se kretanjem prema, oko i kroz prikazane objekte pokazuje i kao sasvim eterična, na granici bespredmetnog. Pritom se te forme ne plasiraju posmatraču kao neka vrsta fetiš
predmeta diskutabilnog ontološkog statusa, već kao generatori ličnih doživljaja otelovljenog subjekta koji se po postavci kreće.

Izložba će biti otvorena 4. septembra u 19 časova i trajaće do 6. septembra.

Ana Kneževic je interdisciplinarna umetnica rođena u Beogradu 1976. godine. Živi u Njujorku od 2013. godine i radi svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije.Od 2017. eksperimentiše sa meditativnm prostornim iskustavima kroz nove teritorije povezane sa VR tehnologijom. Njene izložbe uključuju 22 samostalne i preko 50 grupnih izložbi. Anine najnovije odabrane izložbe uključuju samostalnu izložbu VR-a ‘Geometrija svetlosti’ u NGVU galeriji u Beogradu 2020., samostalnu izložbu VR-a “Voiding the Void” u CultureHub-u u Njujorku 2019., grupnu izložbu “Longing” u On Canal prostoru u Njujorku, 2019., kustosa Haoran Chang-a, dve samostalne izložbe u 2017 ‘Ujedinjeni radovi’, kolekcije Wiener Städtische u Kući Legata u Beogradu i “The Mirror of Light” u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu i izložbu “Prostori odstupanja” u Salonu Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2015. godine. Ana je dobitnica CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018., Pollock-Krasner nagrade u Njujorku 2017., kao i nagrade CEC ArtsLink u Njujorku za 2012. godinu i nagrade Vladimir Veličković za 2009. godinu.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Детаљан план државне помоћи грађанима

Oglasna Tabla

До сада пријављено 944.000 младих за новчану помоћ

Oglasna Tabla

Ања Илић не иде у Пекинг

Oglasna Tabla

Толико мекани да се топе у устима: Пужићи са сувим грожђем лако се праве, а потребно вам је само 1 јаје

Oglasna Tabla

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Oglasna Tabla

Ковид боловање: – 65 одсто или цела плата? Влада каже једно, послодавац има више опција, а на крају све зависи од овога

Oglasna Tabla

Зимска служба допрла до три завејана аутомобила на Златибору

Oglasna Tabla

Време данас: Слаб снег, ветар у појачању

Oglasna Tabla

Због снега завршио на банкини

Oglasna Tabla