2.9 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Izložba slika sa 25.kolonije u Trnavi

Sinoć je, u organizaciji Sportskog centra Čajetina, u Domu kulture otvorena izložba slika „Trnava 2017.- Vladimir Mitrović“. Slike i skulpture koje su nastale na 25. likovnoj koloniji u Trnavi imali su priliku da vide poštovaoci ove umetnosti, a izložba će biti otvorena i naredne sednice.

Slike i skulpture koje je u avgustu ove godine stvaralo dvanaest umetnika bile su i ovoga puta nadahnute bojama, zvucima ,mirisima, a najviše možda uspomenama na domaćina ovog likovnog zborovanja , 25-tog po redu. Trnava i Vladimir Mitrović, Vladimir Mitrović i likovna kolonija, između svega stoji znak jednakosti. Govoriti o jednom, znači govoriti o svemu. Jer i sada, kada Vladimira nema, njegova porodica, ali i prijatelji slikari, združeno i zdušno nastavljaju njegovu misiju.

„Što se tiče kvaliteta, sve su kvalitetniji radovi“, kaže Dragan Dimić, učesnik ovogodišnje kolonije i ujedno umetnik koji je otvorio sinoćnju izložbu. „Koliko sam ja primetio dok sam boravio u koloniji, svi umetnici su dali maksimum od sebe baš iz nekog pijeteta prema preminulom kolegi… Slike su urađene krajnje profesionalno, tako da je kolonija uspela. Sve je funkcionisalo, jedino je nama svima nedostajao kolega; svi smo to nekako sa nekom tugom, nostalgijom, nosili… Vladimira nema, ali mi moramo da nastavimo da radimo i da se tako odužimo njegovoj koncepciji kolonije, koja još uvek traje. Retko koja kolonija u Srbiji je doživela 25 godina.“

Govoreći o Vladimiru Mitroviću ne samo kao o dragom kolegi već kao izuzetnom domaćinu, Dimić kaže:

„Ne možete tamo da boravite a da se jednog trenutka oslobodite toga da njega nema, da neće tu proći pored vas, da vas nešto pita, nečim ponudi, da vam ugodi, da vam bude prijatnije. Ne kažem da ne postoji tu ljubaznost porodice i organizatora, ali većina nas koja je bila tu više puta, mi znamo šta je bio Vladimir za sve nas; on je bio kao majka umetnicima tamo, u Trnavi. Dok boravite u koloniji vi vidite koliko ljudi dolazi i mimo slikara. Oni koji čuju ili dođu jednom, uvek svraćaju kada prolaze ovim krajem, a da ne govorim za umetnike. Ko jednom bude, uvek želi da boravi, da slika, da se druži sa kolegama. Vlade je umeo da vrši tu selekciju i birao je ljude i pozivao one sa kojima je mogao da uspostavi taj neki emotivniji, bliži odnos.“

Podsećanja radi, slikari i skulptori koji su učestvovali na ovogodišnjoj koloniji su: Dragan Dimić, Vasilije Terzić, Snežana Popović, Anastasija Bogdanović, Braco Azarić, Ljuba Mitrović Milić, Đorđe Stanić, Tomo Popović, Snežana Kovačević, Vidan Nikolić, Nikola Petronijević i Radomir Vergović.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ZLATNI KIK BOKSER! Promenili su mu 12 rivala, a onda je pred našim Filipovićem pao iskusni Crnogorac!

Oglasna Tabla

Dragica, Luka i Andrej u Kini osvojili nagradu za orginalni nastup

Oglasna Tabla

Kome će najveću korist doneti Moravski koridor

Oglasna Tabla

Studenti Srbije za dečiju prazničnu radost

Oglasna Tabla

Veče novovaroških pesnika u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Meštani Sevojna pomogli turskom kamiondžiji da nastavi put zbog kazne od 22.000 evra bio zarobljen 8 dana u Srbiji

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla