12.6 C
Uzice
јул 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Izložba radova Nikole Radosavljevića u Gradskoj galeriji Užice: 26. april

Izložba radova Nikole Radosavljevića pod nazivom „Kult“ biće otvorena u Gradskoj galeriji Užice u četvrtak, 26. aprila. Radosavljević, inače student treće godine doktorskih studija Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu i saradnik demonstrator na predmetu Grafika na istom fakultetu, predstaviće se ciklusom grafika „Aurora“.

Nikola je rođen 1991. u Užicu, osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike u klasi redovne profesorke Gordane Petrović, 2015. Dobitnik je osamnaest nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne: nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI medjunarodnom grafičkom bijenalu suve igle, u Užicu, 2013. specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, medjunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. i 2016. nagrade su dodeljene za umetničku knjigu. Bio je deo tima koji je osvojio zlatnu medalju Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015. Nagrada FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov, MPU Beograd, 2016. Nagrada za doprinos tehnici suve igle i grafički list, VI međunarodni bijenale EX LIBRISa, Istorijski arhiv, Pančevo, 2016. Plaketa za doprinos svetskom bijenalu crteža, Osten, Makedonija, 2017. Prva nagrada na Jesenjem likovnom salonu u CZK Masuka, Velika Plana, 2017., nagrada je dodeljena za grafiku Sveti dodiri.

Učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Makedonija, Mađarska, SAD…). Do sada je organizovao dvadeset četiri samostalna izlaganja po konkursu i pozivu (Kotor, Kraljevo, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kikinda…), od čega se posebno izdvajaju izložbe 31 205- crteži i slike , Gradska galerija Kotor, Crna Gora, When the world was young, velika galerija Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd, izložba grafika Kuća od mermera, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, FLU, Beograd.

Stipendista iz nekoliko različitih fondova.Po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje. Učesnik grafičke kolonije “Grafika 2016”, Centar za Kulturu Smederevo.

„Ciklus grafika *Aurora* započet je kao eksperimentalni proces štampanja tehnike suve igle 2016. godine. Prvobitna ideja bila je istraživanje boje i grafičkog preklopa, a potom i ostalih mogućnosti suvog procesa u izradi matrice za štampanje. Uniformisanog formata, 50 x 70 centimetara, ovi radovi teže potpunoj jednostavnosti i površinskom rešenju kompozicije. U svojoj motivskoj i ideološkoj strukturi oslanjaju se na radove Marka Rotkoa, Huana Miroa i Pola Klea. Dovedena do potpune apstrakcije, pejzažna slika u ovom opusu sa posmatračem komu-nicira bojom, sukobom površine i znakom- intimnim rečnikom simbola i jednostavnim nazivima radova pojedinačno. Posmatraču je na uvid dato jedno vidjenje opšteg sveta u kome sećanje iz privatne memorije biva stavljeno u opšti kontekst savremene dehumanizacije, otudjenja i indiferencije.“ (Nikola Radosavljević, izvod iz predgovora katalogu izložbe)

Izložba u Gradskoj galeriji Užice  će biti otvorena do 10. maja.

Izvor: pasaz.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za godinu i po oduzeto 560 litara rakije bez deklaracije

Oglasna Tabla

Oduševiće vas palenta kolač sa voćem: Novi način za pripremu starog jela!

Oglasna Tabla

Uvode se platni razredi tokom 2020.

Oglasna Tabla