OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI UŽIČKE VESTI

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Samostalna izložba radova autora Nenada Nedeljkova pod nazivom “Između vidljivog i unutrašnjeg, pojave I prolaznog. Telo.” biće otvorene u Galeriji “Reflektor” u utorak, 24. septembra u 20 časova. Nenad Nedeljkov (1971. Zrenjanin) je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom sadu na likovnom odseku, smer slikarstvo. Postdiplomske studije završio je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, i to Interdisciplinarne magistrarske studije, grupa za digitalnu umetnost.

O radovima koji su obuhvaćeni predstojećom izložbom autor je napisao:

Iako postoji potreba za istraživanjem najrazličitijih sadržaja i formi, vraćanje ljudskoj figuri kao motivu predstavlja neminovno ishodište i suštinu interesovanja. Vidljive manifestacije tela i ljudske forme, oplate i kože ali i unutarnja dešavanja transfiguracijom prevazilaze pojavno i dovode do esencijalnog i pokretačkog u ljudskom telu.
Osnovu koncepta čine statično stanje s jedne i stalno kretanje tela s druge strane. Različitost korištenih medija utiču na krajnji ishod i izgled svakog rada ponaosob; od neposrednih vizelnih načina izražavanja kao što je crtež i linija načinjena slobodnom rukom, preko fotografije i videa pa sve do posrednih kao što je 3D digitalna grafika, video kompozit i 3D animacija. U ovom izložbenom prostoru predstaviće se tri različita pogleda na figuru, kao fragmenti jedne (ne)jedinstvene celine.
„Studija“; statična tzv. T-poza koja prethodi pokretu i prikaz je tela u svom bazičnom stanju mirovanja. Jedno te isto telo se ponavlja, multiplikuje i na određeni način reciklira. „Prva studija“, koja je istovremeno i osnova, se nadalje razrađuje dodavanjem novih elemenata tvoreći novu predstavu u nizu repetitivnog procesa koji se sastoji od sledećih postupaka: fotografija > digitalna intervencija > print > manuelna intervencija > fotografija > digitalna intervencija itd.
„Mimoilaženja“; predstavlja figure koje se kreću nasumično u prostoru bez naročitog obrasca. Dinamične relacije, između pojedinačnih tela prikazane su u uobičajenim, svakodnevnim stanjima i situacijama kao što su sedenje, hodanje ili trčanje. Vidljiva je samo pulsirajuća energija tela i njihovih pokreta. Iako se sa ovim motivom manipulisalo i ranije, migracije ljudi i naroda proteklih godina su učinile da se ovakav pristup ponovo aktualizuje.
„Zaboravljena lica“; čini skup neizdefinisanih porteta ili onog što je ostalo u sećanju tokom vremena i procesa zaborava. Karakter osobe podložan je stalnim promenama i u stalnom je izmicanju, te je struktura i forma lika zaustavljena i predstavljena u određenoj fazi sećanja i emotivnog odnosa prema liku koji se obrađuje.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić/ Foto: Nenad Nedeljkov, privatna arhiva

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Muzej „Staro selo“ Sirogojno: Program za leto 2020.

Oglasna Tabla

Majka Hrabrost: Doktorka iz Užica, majka petoro dece rođene carskim rezom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jedno nestalo dete je previše: Jurić kreće u kampanju za uvođenje sistema „Amber alert“

Oglasna Tabla

Grčka odlučila: Plaća smeštaj turistima ako se razbole od koronavirusa

Oglasna Tabla

Proslava matura je dozvoljena, ali uz ova pravila

Oglasna Tabla

Sabor trubača u Guči ipak u avgustu

Oglasna Tabla

Данас се славе Свети цар Константин и царица Јелена

Oglasna Tabla

Letnja sezona na Torniku od 15. juna

Oglasna Tabla

Mladi vezni igrač Slobode Veljko Tomić potpisao dvogodišnji ugovor

Oglasna Tabla