Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Izložba „Lepi Laza“ za Noć muzeja!

Povdom manifestacije Noć muzeja, u subotu 19. maja u Domu kulture „Jovan Tomić“ biće otvorena izložba „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“. Izložbu organizuje Zavičajni muzej u Novoj Varoši, a publika će od 18 sati moći da pogleda ukupno 17 panoa i 20 originalnih predmeta (pisma, diplome, znamenja, fotografije, razglednice i oleografije) koje prate sudbinu poslednjeg para dinastije Obrenović, kao i njihovog prvog ađutanta pukovnika Lazara Petrovića – Lepog Laze, koji je takođe stradao u prevratničkoj noći između 28. i 29. maja 1903. godine.

Autor izložbe „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“ je Radivoje Bojović, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku. Ova izložba je specifična po tome što je nastala na osnovu dnevnika pukovnika Lazara Petrovića – Lepog Laze, vođenog od 17. jula do 20. avgusta 1901. – one godine kada se upokojio kralj Milan, a nije se rodio prestolonaslednik. Originalni dnevnik čije kritičko izdanje je priredio upravo Radivoje Bojović, sačuvan je do danas i sastavni je deo postavke.

Ovo je šesta izložba u Novoj Varoši povodom manifestacije Noć muzeja. Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Smotra recitatora

Oglasna Tabla

Počinje isplata devizne štednje bivšim štedišama SFRJ, po osnovu presude u Strazburu

Oglasna Tabla

Održana sednica Skupštine opštine Požega

Oglasna Tabla

Sestre oživele nanin vez i dedine krojeve: Sa tavana stižu izuzetne kolekcije

Oglasna Tabla

Od 15. do 19. jula održaće se 57. MOSI i 8. „Zlatarfest“

Oglasna Tabla

Otvaranje izložbe „Rujanski starešina Jovan Mićić“

Oglasna Tabla

Repertoar pozorišnih predstava za mart u Kulturnom centru na Zlatiboru

Oglasna Tabla

Lako je tebi kada imaš brata: Predivna pesma Mike Antića o bratskoj ljubavi

Oglasna Tabla

Jogurt kocke: Jeftin kolač koji se brzo i lako sprema (VIDEO)

Oglasna Tabla