23.8 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Izložba „Lepi Laza“ za Noć muzeja!

Povdom manifestacije Noć muzeja, u subotu 19. maja u Domu kulture „Jovan Tomić“ biće otvorena izložba „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“. Izložbu organizuje Zavičajni muzej u Novoj Varoši, a publika će od 18 sati moći da pogleda ukupno 17 panoa i 20 originalnih predmeta (pisma, diplome, znamenja, fotografije, razglednice i oleografije) koje prate sudbinu poslednjeg para dinastije Obrenović, kao i njihovog prvog ađutanta pukovnika Lazara Petrovića – Lepog Laze, koji je takođe stradao u prevratničkoj noći između 28. i 29. maja 1903. godine.

Autor izložbe „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“ je Radivoje Bojović, istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku. Ova izložba je specifična po tome što je nastala na osnovu dnevnika pukovnika Lazara Petrovića – Lepog Laze, vođenog od 17. jula do 20. avgusta 1901. – one godine kada se upokojio kralj Milan, a nije se rodio prestolonaslednik. Originalni dnevnik čije kritičko izdanje je priredio upravo Radivoje Bojović, sačuvan je do danas i sastavni je deo postavke.

Ovo je šesta izložba u Novoj Varoši povodom manifestacije Noć muzeja. Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla