ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изложба Јелене Петровић Луковић и концерт Сање Марковић ансамбла

“Са поносом можемо рећи да наша Ера културе и град Ужице, као национална престоница културе, сваким догађајем, добијају значајније обрисе, представљајући изузетне изложбене поставке”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић отварајући изложбу “Carmen Perpetuum” Јелене Петровић Луковић у Народном музеју Ужице.

“Вековима, све до данас, препричавају се они готово невероватни, помало мистични, митови пуни уметности, попут оних о претварању Дафне у ловор, о лету Икара и Дедала, као и о љубави Пирама и Тизбе. Баш ти мотиви, те приче које напуштају оквире уобичајеног, налазећи свој пут, јесу они коју су инспирисали Алигијерија, Бокача и Шекспира, а пред нама је једна изузетна изложба која је много више од приказа – она је визуелна представа истинског митског призора, приказ форме из природе са низом детаља и магијом испреплетаних линија које посматрачу помажу да сагледа свет необичних појава”, нагласила је градоначелница.

Централна тема Јеленине изложбе јесу радови минуциозног цртежа који се односе на Метаморфозе, еп славног римског песника Овидија. О својим радовима ауторка каже: “Фантастична атмосфера визуелних представа на мојим радовима резултат је рационалне структуре реалистичног цртежа уобличеног у истински митски простор. У раду сам тежила целини која својом поетичношћу, одабиром рукописа и приказаних елемената одаје утисак тајанственог и нестварног, која призива тишину и ишчекивање догађаја, изазива зачуђеност и прожима осећајем радозналости и лепоте.”

Након отварања изложбе Јелене Петровић Луковић, на платоу Народног музеја Ужице наступила је Сања Марковић ансамбл. Музичко образовање и диплому мастера Сања Марковић стекла је на ФМУ у Београду, али је током дужег периода проведеног у САД свој креативни потенцијал усмерила на џез израз, као композиторка и извођач. Њен први ауторски албум Ascension (AMA records), који је и продуцирала, био је врло запажен и добио је награду „Спектар” (Хрватска) као најбољи world music албум (2020). У Ужицу, Сања је са својим ансамблом извела песме са албума Ascension и са новог албума који припрема у сарадњи са Биг Бендом РТС-а.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације

Казну за појас плаћаће сви у возилу ако само један није везан

Крилца из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Познато јело на нови начин (ВИДЕО)

Изазови са друштвених мрежа – вапај за пажњом који позива родитеље на опрез

Поскупљује претплата за Јавни сервис

Aкустичнo музичкo крстaрeњe чeтврткoм у бaшти Грaдскoг културнoг цeнтрa

Прво еко кампинг излетиште на територији града Ужица отворено у Мокрој Гори

Ваљево, протест против рударења литијума

Гондола почиње са радом од 10 часова у уторак и среду