ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изложба и промоција монографије „Век против ватре“ (ВИДЕО)

О сто година ватрогаства у Ужицу, људима који су у протеклом веку прошли кроз Добровољно ватрогасно друштво и онима који су данас део њега сведочиће генарацијама које долазе, монографија “Век против ватре”, ауторке Драгице Цвијовић новинарке ужичког недељника “Вести”, која је уз изложбу под истим називом представљена у Градском културном центру.

 “Мало је градова у Србији у којима Добровољна ватрогасна друштва постоје и раде 100 година. А ово наше ужичко, не само да постоји, већ читав један век са свим својим члановима, почев од Јосифа Јехличке и Петра Ћеловића до ево свих вас данас, храбро и пожртвовано пружа несебичан допринос друштву и заједници. Зато смо бескрајно поносни и са вама делимо радост великог јубилеја”, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Срећни смо и због чињенице да је локaлна самоуправа увек имала слуха и била рада и спремна да помогне и пружи подршку. Град препознаје значај, важност, позицију и улогу друштва, које је један од симбола града, а његови чланови, амбасадори хуманости, доброте, безбедности и храбрости.

О њима ће сведочити, генерацијама које долазе, и ова монографија коју данас представљамо. Осим података  који говоре о историјату друштва, његовом развоју и деловању, ту су и фотографије, које најверодостојније потврђују све о чему говоримо и о чему се у овој заиста вредној књизи писало”.

Према речима Драгица Јевтовић, председнице Добровољног ватрогасног друштва Ужице  монографија је веома значајна како за Добровољно ватрогасно друштво, тако и за град.

“Покушали смо и сигурно смо успели да сачувамо прошлост, записали смо оно што је садашњост, а то нам је и путоказ за оно што треба у будућности да радимо. Наша је обавеза, да оно што су нам оставили  преци у будућности развијамо и негујемо”.

Изразивши задовољство што се промоција монографије и изложба “Век против ватре” дешава у данима када обележавамо Дан града Ужица, Драгица Цвијовић,новинарка и ауторка монографије исткла је да су између корица ове књиге људи, догађаји и овај град у претеклих 100 година.

“Нешто што је мој утисак док сам радила изложбу и монографију јесте, колико су људи који су чланови ДВД од оснивања па до данас посвећени ватрогаству. Сви они се понашају као једна велика породица и  то преносе и на чланове своје породице. Такође, ови људи данас много раде на едукацији најмлађих, како не би дошло до пожара, за разлику од њихових предака који су се бавили заштитом имовине и људи од пожара када већ настану. Све то може се видети на великом броју фотографија које је за потребе израде монографије уступила Ватрогасно спасилачка јединица”.

Изложба, коју чини 10 паноа настала је у сарадњи са Историјским архивом Ужице, а цео догађај употпуњен је наступом Ватрогасног оркестра “27. септембар” из Краљева.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА