ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Изложба и акција “Леуке” у Градском културном центру Ужице

Ужице – Отварањем изложбе радова Катарине Станојловић, студенткиње графичког дизајна, која је са 19 година имала трансплатацију коштане сржи, у Градском културном центру Ужице означен је почетак активности Удружења за борбу против акутних леукемија “Леука”. Циљ овог догађаја је активирање нових давалаца тромбоцита и донора матичних ћелија.

Изложбу је отворио Слободан Грбић члан Градског већа за социјалну политику. Уз захвалност удружењу “Леука” јер су Ужице одабрали за ову важну активност , он је изразио наду да је ово тек почетак добре сарадње.

“Позвао би наше суграђане да учествују у овим аквтивностима и да сви они који су могућности дају допринос  давалаштву. Такође, позивам све Ужичане да посете изложбу која ће бити постављена у Градском културном центру наредне 3 недеље”.

И Филип Баралић директор ГКЦ-а изразио је задовољство што је та установа домаћин овог племенитог догађаја

“Поред ликовних квалитета и разноврсности стила и израза које ова изложба поседује, мислим да је права вредност у начину на који ауторка Катарина Станојловић комуницира са нама, и у томе што нас кроз серију од 46 цртежа адекватно припрема за трансплантацију. На тај начин она преноси наинтимније емоције незивесности, страха, љутње, беса јер се са 19 година бори за сопствени живот. Са друге стране приказује огромну енергију, борбеност, вољу за животом која је на крају резултовала победом. Надам се да ће ово бити само први у низу догађаја које ћемо заједно реализовати”.

Предраг Слијепчевић, председник удружења “Леука” захвалио се на топлом пријему

“Хвала Граду Ужицу што нас је овако топло примио, хвала Градском културном центру Ужице што нам је омогућио све ово, они су нас отворених руку примили. Као удружење урадићемо бар три акције идуће године, јер то је јако важно за људе који се овде лече”.

Присутнима се обратила и Јасмина Костић руководилац “Леуке” за Златиборски округ.

“Позвала бих све Ужичане да се у што већем броју одазову на ову ацију. Причали смо ових дана зашто је то важно, тромбоцити не могу да се купе, не могу да се произведу, њих можемо само да дамо, да приме људи којима то живот значи. Ужице је познато по свом добровољном давалаштву крви посебно, сада је прилика да то проширимо и на тромоците и на матичне ћелије које су такође неопходне људима који се лече од леукемије и од других болести”.

Тромбоцити су неопходни за лечење акутних леукемија, јер пацијент током лечења неминовно губи своје тромбоците и постоји реална опасност да искрвари на смрт. Једини начин да до тога не дође је трансфузија тромбоцита. Да би адекватан донор био пронађен, неопходно је да их у Регистру буде 100.000, а тренутно их је нешто мање од 10.000.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику