17.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „HILANDAR“ – NEOČEKIVANO PUTOVANJE

Izložba fotografija „Hilandar – neočekivano putovanje“ biće postavljena od 5. januara (17h) do 19.januara 2017. godine u Gradskom kulturnom centru Užice. Sreten Vuković je rođen 1973. godine u Požegi. Radio je u Televiziji Požega od osnivanja ovog medija 1994. godine, gde je obavljao poslove šefa tehnike, montažera i snimatelja. Bavi se videom, animacijom, fotografijom, grafičkim i veb dizajnom. Radio je za više televizijskih i produkcijskih kuća u zemlji i inostranstvu. Od osnivanja Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“, član je organizacionog tima i predavač iz oblasti montaže u okviru Filmskog edukativnog centra „Interakcija“. U višestruko nagrađivanom dokumentarnom filmu „Restart“ Dejana Petrovića, bio je direktor fotografije, snimatelj i montažer. Sa izlaganjem svojih radova započeo je u julu 2015. godine, samostalnom izložbom fotografija pod nazivom „Hilandar – neočekivano putovanje“ u dvorištu porodice Brkić u Arilju. Nakon Arilja, izložba „Hilandar – neočekivano putovanje“ bila je izložena i u Gradskoj galeriji Požega u periodu decembar 2015. – januar 2016. godine. Galerija „Trag“ u Sremčici je bila domaćin izložbe u februaru 2016. Izložba je u aprilu 2016. bila postavljena i u biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, kao i u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, u oktobru 2016.
Njegov rad “Subverzija? Portret bika!” ušao je u selekciju radova u kategoriji Intermedija na 13. Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu, koje je održano od 23. aprila do 20. jula 2016. godine.
– “Daleko preko maglenih gora hladnih, Do tamnica dubokih i špilja starih, Moramo na put u svitanje zato Da pronađemo naše zaboravljeno zlato.” Odlomak iz romana „Hobit“ Džona Ronalda Rejla Tolkina
Izložba fotografija „Hilandar – neočekivano putovanje“ Sretena Vukovića, predstavlja vrlo uspešan pokušaj autora da jedno važno mesto hodočašća, Svetu Goru, i jedan sakralni objekat kao što je Hilandar, predstavi na drugačiji način od do sada uobičajenog. Obilazeći ovaj prostor poput film location menadžera, tj. istraživača koji vrši izbor lokacija za neko buduće filmsko ostvarenje u domenu epske fantastike, Sreten Vuković svojim objektivom beleži trenutke večnosti i uspeva da dočara nesvakidašnju atmosferu ovog prostora, da osvetli ono „zaboravljeno zlato“ o kome i Tolkin govori u svojim knjigama. Očekuje nas „Neočekivano putovanje“, koje u galerijskom prostoru prati muzička varijacija na temu kompozicije „The Misty Mountains Cold“ (film „Hobit – Neočekivano putovanje“), a koju je za realizaciju ove izložbe aranžirala i otpevala Jelena Dobrić.
Slađana Petrović Varagić, istoričarka umetnosti.

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Pesničke vatre zlatiborske“ prvi put u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Zlato, srebro i bronza za ekipe Crvenog krsta Užice

Oglasna Tabla

Uhapšen Novosađanin zbog uzgoja i prodaje marihuane

Oglasna Tabla

U sredu počinju radovi na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića

Oglasna Tabla

Užičanka Nevena Arsić Gracin za 12h pretrčala 80km

Oglasna Tabla

Užice je za aerodrom godišnje izdvajalo 300.000 evra

Oglasna Tabla

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla