ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изложба „Цариградски мементо“ отворена у Народном музеју Ужице

Ретроспективном изложбом “Цариградски мементо” ужички академски сликар Драгољуб Каплановић Каплан обележио је 45 година рада. Ову веома посећену изложбу отворио је Ратко Трмчић, члан Градског већа, изразивши задовољство што је организована у оквиру Програма обележавања Дана града.

“Привилеговани смо јер смо у прилици да видимо ретко виђена и излагана дела, али и она која ће нас подсетити на важне моменте из протекле две деценије. Знате да говорим о чувеној “Риби која је прогутала свет”, првом ужичком муралу. Царигадски мементо дело из 1998. године по коме изложба носи име, цртежи, акрили и уља на платну, а наравно и касније актуелне графике и дигитални радови прате време и промене које су се дешавале у друштву али и уметности.

Ипак оно што је за једног уметника али и заједницу једнако важо је да знање преносе другима, а Каплановић то несебично чини. Много је уметника који су учили у његовом атељеу, одакле су излазила и њихова прва дела”, истакао је Трмчић.

Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, истакла је да је Дагољуб Каплановић Каплан указао поверење и част Народном музеју да у његовом простору буде приређена изложба у оквиру програма обележавања Дана града.

О делима Драгољуба Каплановића Каплана и изложби говорила је Катарина Доганић Мићуновић, историчарка уметности, виши кустос Народног музеја Ужице. Према њеним речима, осим обележавања 45 година стваралачког рада, ова изложба има за циљ и да подсети публику на последње деценије 20. века, али и онај део Каплановог опуса који дуго година није био излаган.

“То је уметник који је дубоко посвећен наративу својих слика, али ни у једном тренутку та посвећеност није угрозила техничку страну и то је оно што по чему је специфичан. Потрудили смо се буде заступљен сваки период његовог стварања од оних раних цртежа па до графика и да се притом не понављамо. Дела има толико да нам је у свакој планираној варијанти фалило простора, али се надамо да смо успели да публици представимо најзначајније”.

Уз захвалност Народном музеју, Граду Ужицу, али и свим власницима његових дела који су му их уступили за изложбу, Драгољуб Каплановић Каплан истакао је да сматра да је графика његов најбитнији опус, и да је највише својих прича испричао кроз графику, иако је пролазио кроз цртачке, сликарске фазе, истраживање форме и фигурације.

“Уметност не ствара онај који хоће, већ онај који мора, мудре су речи мог учитеља и пријатеља Обрада Јовановића на којима почива сво моје стваралаштво. Припреме за ову изложбу почеле су још карајем деведесетих, а да ја то тада нисам ни слутио.  Иако сам се наивно искрено надао да ови догађаји никада неће бити моја садашњост, збивања у свету показују њихово неумитно приближавање. Суштинско и сама бит ове графике је у неизговореном, оном што је сведено на асоцијативни ниво представљених објеката и форми и што ће сам посматрач морати да разоткрије. Ову изложбу посвећујем свима онима који разумеју о чему говори њен назив. Онима који не разумеју, желим да што пре скину ружичасте наочаре и извуку главу из песка. Од зла склониште не постоји”, рекао је Каплановић.

Отварање изложбе употпуњено је наступом тројице музичара, Баната, Шукија и Буца, уметникових пријатеља, а заинтересовани је могу погледати до 6. новембра.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији данас претежно облачно и хладно време, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почеле прве уплате 10.000 динара средњошколцима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење система бесплатне правне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град донирао возило за потребе Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело пријављивање осмака за трећи предмет који ће полагати на завршном испиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће бити снега за празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број обољења сличних грипу; најугроженија деца до треће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство позвало удружења на састанак о коришћењу буџетских средстава за пољопривреду у 2024. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси „Градови у фокусу” и у области уметничке игре и ликовних уметности

ОГЛАСНА ТАБЛА