OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Izložba: Arhitektura u Salcburgu

Izložba „Arhitektura u Salcburgu“ biće otvorena u ponedeljak 08. juna u 13 časova u Holu Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Povodom 10 godina postojanja, Gradski kulturni centar u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom pri Ambasadi Austrije u Beogradu priređuje još jednu izuzetnu izložbu posvećenu arhitekturi Salcburga.
Ukratko o izložbi:
„Arhitektura u Salcburgu – Od baroka do savremenog doba“
Do početka 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji. Investitori u arhitekturu u glavnom gradu i prestonici (ali i u ovoj crkvenoj državi u celini) vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim, koji su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad. Pored upečatljivih zdanja koja su podigli crkveni vladari počevši od zamka, preko katedrale i drugih crkava do rezidencije i zgrada kapitola (ali i raznih gradskih zdanja koja su pripadala većim manastirima) pa sve do tvrđava Mirabel i Helbrun postoji još i manji broj velikih plemićkih palata, koje su poput građanskih zgrada imale impozantna unutrašnja dvorišta i galerije, a koje ostavljaju masivan utisak i samo su umereno dekorisane.
Na inicijativu investitora, četiri tima arhitekata, spojenih u „radnu zajednicu livnice“ su adaptirali, rekonstruisali i dopunili novogradnjama površinu i zgradu bivše livnice za zvona na rubu grada Salcburga, koja je prerasla je u uspešnu, uzornu poslovnu zonu i to toliko uspešnu, da je ovaj istorijski ansambl morao da bude proširen četiri godine kasnije. Ovi objekti dogradnje se razlikuju od industrijske gradnje po inteligentnom izboru materijala, translucentnim omotima od polikarbonata i odaju utisak laganih građevinskih objekata. Za adaptaciju i proširenje hangara za tenkove u delu grada Taksham, investitor je angažovao iste arhitekte. Prvobitna zgrada potiče iz 1939. godine, a 1952. je proširena kao deo kasarne Štruber. Neimar i arhitekte su prepoznali mogućnosti koje pruža velika zapremina i iskoristili su brojne velike kapije, zbog kojih prizemlje deluje potpuno porozno.
Izložba će biti postavljena do 22.06.2020. godine u Holu Gradskog kulturnog centra u Užicu.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla