ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Изложба Александра Станојевића у Галерији Рефлектор

Изложба „Преобликовање – Од употребног предмета до савремене форме“ аутора Александра Станојевића, биће отворена у Галерији Рефлектор у суботе 12. марта и трајаће до четвртка 19. марта, уз поштовање свих епидемиолошких мера. 

 Свој досадашњи рад карактерише као истраживање и испитивање различитих стилова и техника кроз мотив портрета, првенствено сликарским техникама, али и графичким, цртачким као и вајарским методама. Заинтересованост за људски лик као тему, развија током студија, даљим истраживањем, радом и напредовањем, главни фокус његовог интересовања постаје човеков производ, односно свакодневни употребни предмет који је искоришћен, и губитком своје сврхе постаје непожељан и одбачен. Темом под називом Преобликовање – Од употребног предмета до савремене форме исказује заинтересованост за тродимензионални објекат и скулптуру. Сама идеја рада заснива се на коришћењу одбачених, неуметничких, утилитарних предмета које су део наше свакодневице. Великом потрошњом и доступношћу предмета који се одбацују на дневном нивоу указујем на потрошачко друштво, конзумеризам, али и могућност рециклаже у сврху давања нових облика и вредности, мењајући окружење, намену и сврху одбаченог. Такође,  се базира на истраживању на који начин неуметничко, постаје уметничко. Радови су изведени у комбинованој техници при изради саме конструкције – надоградњом (лепљењем, причвршћивањем) различитих материјала и облика (готових предмета), као и физичким деловањем на облик (ломљење, кривљење). Овај начин формирања конструкције представља неисцрпни извор нових могућности и нових форми. Та нова, апстрахована форма обложена је у техници папир – маше (papier-mache) и пратећи облик конструкције, ствара нову, уметничку форму. Колорит је базиран на коришћењу претежно интензивних нијанси различитих тонова, што реферише на синтетичко и вештачко али и на ново, у корист преобликовања обичног предмета у форму од естетске вредности.

Web

Биографија аутора 

Станојевић Александар рођен је 27.12.1992. у Параћину, Србија. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, одсек – сликарство, на класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић. Тренутно је на мастер студијама сликарства на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Зиројевић. Боравио је у резиденцијалном пројекту Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Аустрија 2015. Године, као и на размени студената (ERASMUS PROGRAM), Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, Granada, Шпанија 2017. године. Исте године постаје ментор и ликовни педагог Ђачке ликовне колоније на Грзи у Параћину. Тренутно живи и ради (ствара) у Новом Саду. До сада је имао 12 самостаних изложби и учествовао је на многим групним изложбама. Добитник је прве награде 44. „ПАЛЕТА МЛАДИХ“, Ликовна галерија Културног центра Врбас. Члан је СУЛУВ-а од 2021. године. 

Заинтересовани за изложбу могу конткактирати галерију путем е-маил адресе  galleryreflektor@gmail.com

Извор: узице.рс

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Весном Читаковић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен фестивал „Ужички стрип сусрети“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провизије, нотификације, одржавање рачуна: Шта све банке наплаћују?

ОГЛАСНА ТАБЛА

До краја месеца предлог за обавезно служење војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан планете Земље обележен у ОШ „Димитрије Туцовић“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата редовне накнаде за незапослене

ОГЛАСНА ТАБЛА