OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изложба Александра Станојевића у Галерији Рефлектор

Изложба „Преобликовање – Од употребног предмета до савремене форме“ аутора Александра Станојевића, биће отворена у Галерији Рефлектор у суботе 12. марта и трајаће до четвртка 19. марта, уз поштовање свих епидемиолошких мера. 

 Свој досадашњи рад карактерише као истраживање и испитивање различитих стилова и техника кроз мотив портрета, првенствено сликарским техникама, али и графичким, цртачким као и вајарским методама. Заинтересованост за људски лик као тему, развија током студија, даљим истраживањем, радом и напредовањем, главни фокус његовог интересовања постаје човеков производ, односно свакодневни употребни предмет који је искоришћен, и губитком своје сврхе постаје непожељан и одбачен. Темом под називом Преобликовање – Од употребног предмета до савремене форме исказује заинтересованост за тродимензионални објекат и скулптуру. Сама идеја рада заснива се на коришћењу одбачених, неуметничких, утилитарних предмета које су део наше свакодневице. Великом потрошњом и доступношћу предмета који се одбацују на дневном нивоу указујем на потрошачко друштво, конзумеризам, али и могућност рециклаже у сврху давања нових облика и вредности, мењајући окружење, намену и сврху одбаченог. Такође,  се базира на истраживању на који начин неуметничко, постаје уметничко. Радови су изведени у комбинованој техници при изради саме конструкције – надоградњом (лепљењем, причвршћивањем) различитих материјала и облика (готових предмета), као и физичким деловањем на облик (ломљење, кривљење). Овај начин формирања конструкције представља неисцрпни извор нових могућности и нових форми. Та нова, апстрахована форма обложена је у техници папир – маше (papier-mache) и пратећи облик конструкције, ствара нову, уметничку форму. Колорит је базиран на коришћењу претежно интензивних нијанси различитих тонова, што реферише на синтетичко и вештачко али и на ново, у корист преобликовања обичног предмета у форму од естетске вредности.

Web

Биографија аутора 

Станојевић Александар рођен је 27.12.1992. у Параћину, Србија. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, одсек – сликарство, на класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић. Тренутно је на мастер студијама сликарства на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Зиројевић. Боравио је у резиденцијалном пројекту Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Аустрија 2015. Године, као и на размени студената (ERASMUS PROGRAM), Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, Granada, Шпанија 2017. године. Исте године постаје ментор и ликовни педагог Ђачке ликовне колоније на Грзи у Параћину. Тренутно живи и ради (ствара) у Новом Саду. До сада је имао 12 самостаних изложби и учествовао је на многим групним изложбама. Добитник је прве награде 44. „ПАЛЕТА МЛАДИХ“, Ликовна галерија Културног центра Врбас. Члан је СУЛУВ-а од 2021. године. 

Заинтересовани за изложбу могу конткактирати галерију путем е-маил адресе  galleryreflektor@gmail.com

Извор: узице.рс

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla