OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Изгубили смо снагу и аргументацију у убеђивању људи“

Идемо ка смиривању епидемијске ситуације и нади да ћемо живети сасвим нормално на пролеће и лето, рекао је проф. др Радмило Јанковић. Он такође сматра да ковид више неће бити карантинска болест и да неће бити обавезно тестирање, а мере све блаже.

Проф. др Радмило Јанковић каже да ће се побољшање епидемијске ситуације одржати, кривуља је почела да пада и то незаустављиво. „Очекивао сам наглији пад, али три до три и по пута мање је заражених него пре 15 дана, јасан је тренд да ће наредне недеље у Нишу бити испод 100 заражених. Моја претпоставка је била да ћемо у Србији имати испод 5.000, што се и остварило. Уторак је дан када је највише заражених током пика. Идемо ка смиривању и нади да ћемо живети сасвим нормално на пролеће и лето“, рекао је Јанковић.

Омикрон и оно што се десило у последња два месеца пременило је поглед на ковид 19. Углавном имамо старе пацијенте, невакцинисане, који болују од неких других болести и када дођу у Ургентни центар успостави се да су позитивни јер је интензитет заражавања био велики, објашњава Јанковић.

Праве ковид пацијенте као када је харао делта сој готово да немамо. Немамо млађе пацијенте. Ово превише дуго траје, велики је притисак и промениће се епидемиолошка доктрина, указао је он.

„Мислим да ковид 19 више неће бити карантинска болест, да неће бити обавезно тесирање и мере ће бити све блаже и блаже“, напомиње Јанковић.

Неке државе имају много више разлога да се тако понашају, показало се да су потпуно вакцинисане особе заштићене и од омикрона и да је клиничка слика била блага и врло кратка. „Готово да нисмо имали ниједну особу која је имала компликације и смртни исход“, подвукао је Јанковић.

Професор каже да је сигуран да ће мере укидати, али постепено, као у западној Европи, немамо висок проценат вакцинације, али немамо ни наду да ћемо га и повећати.

„Изгубили смо снагу и аргументацију у убеђивању људи. Имамо део становништва који је незаштићен и огроман део становништва који је прокужен омикроном, који је много већи од опсега вакцинисаних, и сигуран сам да ће у Србији бити мирно пролеће и лето, једина ограда да ћемо се вратити нормалном животу је да сачекамо јесен. Мутирани сојеви су долазили с краја лета и почетком јесени, не верујем да ће нова варијанта бити опаснија“, закључио је Јанковић.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla