Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Izgradnjom gondole Zlatibor će postati srpski Davos

Pogled s vrha Tornika, slažu se mnogi koji su tamo bili, pruža pravo uživanje i odmor za oči i dušu. Gold gondola Zlatibor učiniće tu lepotu pristupačnijom, jer još uvek do tamo može stići samo peške, kolima, ili uspinjačkom, pa se veliki broj gostiju Zlatibora zadovoljava samo pogledom na planinski vrh. 

U svakom slučaju, slike prelepih zlatiborskih predela ostaju večno u pamćenju svih kojih su boravili na ovoj planini. Baš kao i predeli u kojima je smešten švajcarski gradić Davos, poznat po smučarskom centru i Svetskom ekonomskom forumu koji se svakog januara održava u njemu.

I Zlatibor je svake godine domaćin učesnicima brojnih skupova koji okupljaju domaće i strane stručnjake. Mnogi od njih boravili su i u Davosu, gde su uživali u vožnji tamošnjom gondolom.

Upravo je i gondola, uz sve ostalo što jedna od najlepših balkanskih planina pruža gostima, ta u čemu mogu da se nadmeću srpski Zlatibor i švajcarski Davos.

Zlatibor će, kada bude završena Gold gondola, po atraktivnoj turističkoj ponudi da pretekne mnoga svetski poznata planinska mesta, među kojima je i nadaleko čuveni Davos.

Do skijališta Madrisa u Davos Klostersu, na kome je ljubiteljima zimskih sportova za skijanje i snovbording na raspolaganju više od 53 km staza, stiže se i gondolskom žičarom. Ova gondola u mnogočemu se razlikuje od zlatiborske. Pre svega, u dužini. Dok je dužina gondola u Davosu 2.279 km, Gold gondola biće duga duga devet kilometara, i samim tim najduža na svetu. Vožnja zlatiborskom panoramskom gondolom, od početne stanice do vrha Tornika, na 1496 metara nadmorske visine, trajaće 25 minuta. Brzina vožnje biće šest metara u sekundi, a u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta prevoziće 600 putnika na sat. Maksimalan kapacitet Gold gondole na Zlatiboru je 90 kabina i 1000 putnika na sat.

Gosti Davosa do smučarskih terena na visini od 1.888 metara gondolom stižu za 10 minuta. Vozeći brzinom od četiri metra u sekundi, davoska gondola može da preveze 800 putnika na sat.

I, dok gosti Davosa mogu da udišu svež planinski vazduh, posetiocima Zlatibora pruža se dodatna mogućnost. Dok se gondolom penju ka vrhu, udisaće mešavinu planinskog i morskog vazduha, što je još jedna specifičnost Zlatibora.

U blagodeti ove srpske vazdušne banje uveriće se svi oni koji ovde dodju. A Gold gondola koja se gradi, zahvaljujući svojim specifičnostima postaće zanimljiva i ljubiteljima planina širom Evrope. I pružiće im mogućnost da, lebdeći iznad vrhova zlatnih borova, ni na nebu ni na zemlji, uživaju u jedinstvenom pogledu na čarobne predele Zlatibora.

  

Izvor:goldgondola.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Кикорики“ и „Човек по имену Ото“ – Културни центар Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији данас киша, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА