OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Izgradnjom gondole Zlatibor će postati srpski Davos

Pogled s vrha Tornika, slažu se mnogi koji su tamo bili, pruža pravo uživanje i odmor za oči i dušu. Gold gondola Zlatibor učiniće tu lepotu pristupačnijom, jer još uvek do tamo može stići samo peške, kolima, ili uspinjačkom, pa se veliki broj gostiju Zlatibora zadovoljava samo pogledom na planinski vrh. 

U svakom slučaju, slike prelepih zlatiborskih predela ostaju večno u pamćenju svih kojih su boravili na ovoj planini. Baš kao i predeli u kojima je smešten švajcarski gradić Davos, poznat po smučarskom centru i Svetskom ekonomskom forumu koji se svakog januara održava u njemu.

I Zlatibor je svake godine domaćin učesnicima brojnih skupova koji okupljaju domaće i strane stručnjake. Mnogi od njih boravili su i u Davosu, gde su uživali u vožnji tamošnjom gondolom.

Upravo je i gondola, uz sve ostalo što jedna od najlepših balkanskih planina pruža gostima, ta u čemu mogu da se nadmeću srpski Zlatibor i švajcarski Davos.

Zlatibor će, kada bude završena Gold gondola, po atraktivnoj turističkoj ponudi da pretekne mnoga svetski poznata planinska mesta, među kojima je i nadaleko čuveni Davos.

Do skijališta Madrisa u Davos Klostersu, na kome je ljubiteljima zimskih sportova za skijanje i snovbording na raspolaganju više od 53 km staza, stiže se i gondolskom žičarom. Ova gondola u mnogočemu se razlikuje od zlatiborske. Pre svega, u dužini. Dok je dužina gondola u Davosu 2.279 km, Gold gondola biće duga duga devet kilometara, i samim tim najduža na svetu. Vožnja zlatiborskom panoramskom gondolom, od početne stanice do vrha Tornika, na 1496 metara nadmorske visine, trajaće 25 minuta. Brzina vožnje biće šest metara u sekundi, a u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta prevoziće 600 putnika na sat. Maksimalan kapacitet Gold gondole na Zlatiboru je 90 kabina i 1000 putnika na sat.

Gosti Davosa do smučarskih terena na visini od 1.888 metara gondolom stižu za 10 minuta. Vozeći brzinom od četiri metra u sekundi, davoska gondola može da preveze 800 putnika na sat.

I, dok gosti Davosa mogu da udišu svež planinski vazduh, posetiocima Zlatibora pruža se dodatna mogućnost. Dok se gondolom penju ka vrhu, udisaće mešavinu planinskog i morskog vazduha, što je još jedna specifičnost Zlatibora.

U blagodeti ove srpske vazdušne banje uveriće se svi oni koji ovde dodju. A Gold gondola koja se gradi, zahvaljujući svojim specifičnostima postaće zanimljiva i ljubiteljima planina širom Evrope. I pružiće im mogućnost da, lebdeći iznad vrhova zlatnih borova, ni na nebu ni na zemlji, uživaju u jedinstvenom pogledu na čarobne predele Zlatibora.

  

Izvor:goldgondola.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla