Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od višestrukog značaja (VIDEO)

Sa početkom proleća krenuli su intenzivni radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. U završnoj fazi su radovi na upravnoj i hemijskoj zgradi i SBR basenu. Oprema za postrojenje je uredno uskladištena u magacinima Jedinstva u Užicu i čeka ugradnju koja je planirana početkom leta, odnosno po završetku pomenutih objekata. Nakon ugradnje opreme uslediće parterno uređenje i povezivanje cevovoda sa objektima. Direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Rade Jovanović očekuje da će početkom leta objekti u potpunosti biti završeni i postrojenje pušteno u probni rad, a na jesen predato na upravljanje ovom javnom preduzeću.

„Puštanje u probni rad obuhvatiće priveru ugrađene opreme, da li funkcioniše kako treba. Ako se uoče neki nedostaci onda je izvođač radova dužan da to zameni. Prati se kvalitet vode koji mora biti u skladu sa tenderskom dokumentacijom, tačnije sa onim što je dogovoreno. Ukoliko to ne bude tako, onda moraju kvalitet vode dovesti na taj nivo. Ne sumnjam da će to biti kako treba. Mi ćemo taj period iskoristiti i za obuku naših radnika koji će raditi na postrojenju i biti aktivno uključeni u rad. Tako će nakon prelaska u nadležnost naše firme, radnici upravljati postrojenjem bez ikakvih problema“, zaključuje Jovanović.

Ovo je, po Jovanovićevim rečima, još jedna u nizu kapitalnih investicija u oblasti zaštite životne sredine koja je od izuzetnog značaja ne samo za opštinu Čajetina već i za sve druge lokalne samouprave smeštene u slivu Drine. Međutim to nije sve, jer se izgradnjom postrojenja otvaraju i nove turističke šanse za Zlatibor.

„Mi ćemo biti u prilici da uradimo jedno šetalište pored reke Obudojevice, koja je trenutno zagađena otpadnim vodama, ali će se to brzo promeniti. Moći ćemo da napravimo neke pešačke i biciklističke staze, poput staze koja ide od kupališta u Užicu pa sve do Stapara. Tako slično može da se napravi i kod nas. Da se niz rečicu Obudojevici dođe do reke Rzava pa do Kobilje Glave i da se napravi kružna pešačka i biciklistička staza do Ribnice i nazad“, dodaje Jovanović.

Zbog zabrane zapošljavanja radnika u javnom sektoru, koji je još uvek na snazi, KJP „Vodovod Zlatibor“ će biti prinuđeno da izvrši preraspodelu zaposlenih i na taj način obezbedi radnike za poslove na postrojenju. Jovanović ističe da potreba za zapošljavanjem postoji, prvenstveno tehnologa i radnika tehničke struke, što je i predočeno u zahtevu upućenom nadležnom ministarstvu. Međutim, odgovora još uvek nema, a nadležni u ovom preduzeću smatraju da će ovaj problem uskoro morati da se reši na nivou cele države, jer je veoma teško poslovati sa nedovoljnim brojem radika, pogotovu što su neki od njih pred penzijom ili su već penzionisani.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ozbiljan je ekološki poduhvat vredan oko 4,5 miliona evra, koju sa tri miliona evra finansira opština Čajetina, a milion i po je donacija slovenačke vlade. Ovaj infrastrukturni projekat, uz već preduzete, ovu lokalnu samoupravu svrstaće među prve ekološke opštine u Srbiji.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поскупљење путарине на аутопуту „Милош Велики”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: “Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обичаји правих српских домаћица: Тањир се никада не враћа празан

ОГЛАСНА ТАБЛА