ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Изградња јаче везе међу школама из Ужица и Љутомера

Чланови колектива и Савета родитеља побратимљене школе „Строчја вас“ из Љутомера, Словенија, били су у студијској посети ОШ ,,Душан Јерковић“ Ужице 5. априла 2024. године. Две школе потписале су 2016. године меморандум о сарадњи, и већ су реализовале низ заједничких активности, а поред Летоније и Португалије заједно учествују и у Еразмус+ програму „Културна баштина у модерном окружењу“.

?

Иницијатива за најновији сусрет је потекла од две директорке ових школа, Матеје Лесковар Поланич и Мирјане Максимовић, јер су се колегама из Словеније свиделе многобројне различите активности које реализује ужичка школа.

Након срдачне добродошлице, традиоционалне погаче и соли, које су послужиле дивне ученице у народној ношњи, организован је богат и интересантан културно-уметнички програм у унутрашњем дворишту школе. Програм је почео извођењем српске химне на труби, коју је свирала ученица школе ,,Душан Јерковић“. Гости из Словеније уживали су у традиционалним фолклорним играма, плесу наших предшколаца, песми хора ,,Пчелице“, као и певању етно песама. Кроз презентацију упознали су наш крај и нашу школу, као и знаменитости и посебности овог дела Србије. Многобројни родитељи повели су коло, коме су се придружили и домаћини и гости.

У наставку посете организована су два радна састанка, наставника и родитеља.

Родитељи, чланови Савета родитеља из Ужица, представили су родитељима из Љутомера реализоване активности које су заједнички спроводили родитељи и наставници у претходном периоду. Разговарали су о улози Савета родитеља у образовном систему. Заједнички предлог је да се одрже састанци на даљину, путем платформе којом би се могло наставити комуницирање и постављање примера активности.

Колеге наставници из Словеније и Србије представиле су добре примере своје праксе, упознали се са начинима рада у разредној и предметној настави, разменили искуства и договорили се о будућој сарадњи. Било је говора и о оцењивању, начину предавања, филму у наставној и ваннаставној пракси, раду библиотекара, пројектима који се реализују.

У склопу овог догађаја наставници учесници радног састанка су имали прилику да представе своје искуство и у планирању и у спровођењу активности, да сазнају више о искуствима и раду колега, да дискутују о изазовима и правцима даљег развоја образовних система, као и да кроз групне активности осмишљавају будуће начине сарадње и размене искустава. Идеја да се продуби сарадња два колектива кроз размену професионалних искустава остварена је у потпуности.

Различитим образовним и културним активностима испуњен је циљ посете, остварена је образовна сарадња између школа учесница, њихових наставника и родитеља. Подстакнута је креативност и тимска сарадња учесника. Са ентузијазмом и полетом гости су се вратили у Словенију са жељом да крену у нове активности.

Домаћини из Ужица потрудили су се да покажу своје пројекте, учесници су добили нова знања, стекли пријатељства и кући отишли са позитивним искуством. Било је договора о узвратној посети Ужичана Словенији, којој би се поред родитеља и наставника, придружили и ученици.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)