11.1 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

IZGRADNJA FABRIKE ZA PRERADU VODE UZ MANJA ODSTUPANJA TEČE PO PLANU

FORMA
Radovi na izgradnji fabrike za preradu vode u Užicu su u toku. Bez obzira na probleme na početku gradnje, prva faza biće završena u oktobru, kako je i planirano. Situacija na gradilištu uslovila je i dodatna ulaganja kao što je zamena azbestnih cevi na postrojenju, što nije predviđeno projektom. Za sada se ne zna da li će to uvećati vrednost projekta, jer se sa druge strane beleže i viškovi u materijalu.

Radovi na postrojenju započeli su u oktobru prošle godine. Prvi zastoj bio je uslovljen dalekovodom koji nije na vreme izmešten. Izuzetno niske temperature u januaru privremeno su zaustavile radove. Ipak, po rečima izvođača ukupna kašnjenja ne ugrožavaju realizaciju koja se uporedo izvodi u više celina.

„Jedna celina su faktički novi objekti koji se nalaze van granica starog postrojenja i veliki deo radova vezanih za tehnološku opremu vezanu za rekonstrukciju, obezbeđenje postojećeg taložnika, međuveze lamelarne taložnice i sve ostalo se izvodi unutar objekta tako da praktično tako da u principu radove izvodimo paralelno. Zakašnjenje od nekih 20 dana može se nadoknaditi veoma brzo sa dobrom organizacijom i učešćem svih učesnika u projektu“, rekao je tehnički direktor MPP „Jedinstvo“ ad Sevojno, Zoran Radibratović.

Javile su se i neusaglašenosti u odnosu na projekat i krajnjeg korisnika. Ministarstvo koje finansira projekat ne prihvata navedene razloge, ali izvođač da bi ispoštovao rok, zahteva od učesnika projekta jasno definisanje situacija, pozicija na kojima se radi, a gde se dešavaju nepredviđene okolnosti i novi zahtevi.

„Zahtevi koji u principu imaju tehničku opravdanost jer se radi o relativno malim vrednostima radova da bi se izveli, a ako se ne bi izveli u ovoj fazi u kojoj sad radimo praktično se neće izvesti nikada, a vrlo su bitni. To se odnosi na zamenu azbestnih cevi u taložnicima koje nisu bile predviđene“, tvrdi Radibratović.

Nadzor nad delom građevinskih radova i mašinskih instalacija je JP „Užice razvoj“ zadovoljni su kvalitetom izvedenih radova, a u dogovoru sa izvođačem usaglašena je i oprema za mašinske radove sa kojima će se uporedo izvoditi i elektro radovi.

„Kompletna oprema koja je neophodna za novu tehnologiju kao što je ozon, oprema za lamele, ventili, montažno – demontažni komadi, kompletna mašinska oprema očekuje se u narednih mesec, dva da stigne na gradilište i uporedo sa završetkom građevinskih radova izvršiće se odgovarajuća montaža“, kazao je direktor JP „Užice razvoj“, Nikola Maksimović.

Završetak fabrike za preradu vode podrazumevaju i radovi koje predviđa druga faza. Uslov da ona počne su finansije.

„Ona može i sada da počne. Nedostatak sredstava je bio razlog što se nije ugovorila ta druga faza. Naznake i signali koje dobijamo iz Ministarstva građevinarstva govore da oni ozbiljno razmišljaju da se uključe i u drugu fazu, ali ima se utisak da čekaju kako će se završiti ova prva faza“, smatra rukovodilac projekta u ime grada Užica Dragoljub Kostić.

Vrednost prve faze radova na fabrici za preradu vode je 400 miliona dinara koje finansira republika, a grad Užice učestvuje sa 10 odsto sredstava. Rok za završetak radova je oktobar mesec.

Izvor:Glas zapadne Srbije

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla