Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Izborite se sa prehladom i gripom

Ako vas trese povišena temperatura ne nosite suviše odeće, ne pokrivajte se gomilom ćebadi i ne pijte vreo čaj.

UKOLIKO želite da izbegnete virusne infekcije karakteristične za ovo doba godine, i ostanete zdravi, što manje provodite vremena u zagađenim i zadimljenim prostorima, kao i gužvama na malom prostoru. Izbegavajte i druge štetne uticaje koji idu naruku ovim nevidljivim stvorenjima, spremnim uvek da napadnu. Ali, ako vas uprkos svemu prehlada ili grip sustigne, postoje načini da se prevladaju, ističu stručnjaci.

Pre svega, nemojte se preterano utopljavati, jer je to kod prehlade potpuno pogrešno. Ako vas trese povišena temperatura ne nosite suviše odeće, ne pokrivajte se gomilom ćebadi, i ne pijte vreo čaj, jer će vam temperatura još više narasti. Po mogućstvu otvorite prozor na nekoliko minuta, obucite nešto pamučno i popijte hladnu limunadu.

Ako malo kašljete i kijate, ne znači da treba da se „prikujete“ za krevet. Potpuno mirovanje omogućava da se u bronhijama i plućima lakše nagomilava sluz, što pre može dovesti do bronhitisa i upale pluća. Da se to ne bi dogodilo, dovoljna je šetnja po kući.

Poželjno je da izbegavate tešku i masnu hranu, jer ona tokom varenja oduzima snagu organizmu. S obzirom na to da virus gripa ne voli gaziranu sredinu, lekari preporučuju uzimanje mineralne vode sa limunom, koja je istovremeno savršeni čistač lekova iz jetre.

Izvor:novosti.rs/Z.O.J

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla