OGLASNA TABLA
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Iz kazana teče – džin

Užičanin Dejan Ilić u Negbini proizveo prve litre alkoholnog pića iz plodova kleke. Uradio etiketu za piće „Spirit of Zlatibor“ i planira nabavku destilatora.

Iz kazana za rakiju u selu Negbina, na obroncima Murtenice, nedavno je potekao džin, alkoholno piće u čijem sastavu se nalazi kleka. Užičanin Dejan Ilić, poreklom iz ovog sela, došao je na ideju da krene sa proizvodnjom ovog pića u starom kazanu u kome je deda pekao rakiju.

– Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da počnem da proizvodim džin. Odmah me je podržala porodica i počeli smo da tražimo sve potrebne sastojke. Za proizvodnju ovog pića su zaista potrebni destilatori, ali ja sam prve litre džina proizveo u kazanu za rakiju. U planu mi je da nabavim destilator i da džin proizvodim u većim količinama – kaže Dejan.

Prve količine pića Dejan je poklonio rođacima i bliskim prijateljima, a bilo je i kupaca i mnogi se zanimaju gde i kako da ga nabave. Zato je uradio etiketu proizvoda pod nazivom „Spirit of Zlatibor“, a u planu je i izrada fejsbuk i instagram stranice, naravno pod pod istim nazivom, kako bi ljubitelji ovog pića mogli da ga poruče.

– Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka,od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se „prepeče“u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – objašljava Dejan.

Dejan i supruga su zaposleni, ali godinama od šljiva iz svoje bašte ispeku velike količine domaće mučenice. Dolazak u selo im je izlazak u prirodu, a i prilika da se, uz odmor, zaradi koji dinar.

Destilacija klekinih bobica

Džin (engl. gin) je alkoholno piće dobijeno destilacijom klekinih bobica i drugih biljaka, kao što su razne trave, semena, bobice i korenje. Engleski džin (najčešća podvrsta) je, prema Vikipediji, dobijen na bazi 75% kukuruza, 15% ječmenog kvasca i 10% drugih žitarica.

Džin je popularan u celom svetu i kod svih generacija. Pije se „suv“, ali se od njega prave i najbolji kokteli ( džin tonik i votka i džin, kao i neizostavan martini).

Izvor: zlatarinfo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Влада повукла Закон о експропријацији из Скупштине

Oglasna Tabla

У петак бесплатна подела садница белог јасена испред зграде општине Чајетина

Oglasna Tabla

Дрина је до сада носила шест кућица са стене, а седма траје дуже од десет година: Ово је тајна опстанка јединствене грађевине у Србији и свету, Кинези су у колонама чекали да дођу до ње

Oglasna Tabla

“Библиотека за све”

Oglasna Tabla

Шеклер о омикрону: Главни клинички знак је стравични замор – као да је ауто прешао преко вас

Oglasna Tabla

Поново се одлажу платни разреди

Oglasna Tabla

Данас честитке за празнике готово нико не шаље: Присетите се неких од најлепших честитки које смо некада слали

Oglasna Tabla

Некад Милица, данас Мија! Ово су најчешћа имена у Србији за 2021. годину

Oglasna Tabla

Концерт: Дејан Крсмановић квартет

Oglasna Tabla