ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Из града у село: Пораст интересовања за сеоски туризам око 22 одсто у првих шест месеци ове године

Током прве половине године број ноћења у сеоским домаћинствима у нашој земљи повећан је за око 22 одсто у односу на исти период преходне године, а посете страних туриста су порасле за приближно 33 одсто, показују подаци Министарства за туризам и омладину.

Закључно са јуном 2023, у бази е-туриста, регистровано је 758 сеоских туристичких домаћинстава, која располажу са нешто више од 2.400 смештајних јединица, рекли су из Министарства за Инфостуд.

„Док су многе друге туристичке услуге трпеле озбиљне последице услед пандемије корона вируса, рурални туризам се наметнуо туристима, поготово нашим људима, што је утицало да доживи прави препород“, додају из Министарства.

Пре пандемије је дужина боравка била 2,5 дана, током пандемије се продужила на недељу дана, а било је резервација и на 30 дана, док тражња и даље расте, додају из Министарства.

Поред наши]х најпопуларнијих планина, пандемија је допринела сеоском туризму јер су људи кренули су да се интересују за мање популарна места у нашо земљи, а највеће интересовање је за смештај поред језера или реке.

„Тренутно су све популарнији објекти који поред квалитетног и комфорног смештаја и домаће хране нуде садржаје попут базена, различитих игралишта, школе јахања, зоо вртова“, Владимир Ивановић, власник сајта село.рс.

Ивановић каже да су поред сеоских туристичких домаћинстава у понуди и објекти домаће радиности, у које спадају куће, апартмани и собе. Главна разлика је што се у домаћинствима служи храна, а у објектима кућне радиности доступан је искључиво смештај.

Данас

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама

Репертоар Народног позоришта Ужице

Још данас топло и суво, од уторка киша и пад температуре

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“