14.2 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

IX MEĐUNARODNI DEČIJI FESTIVAL FOLKLORA „LICIDERSKO SRCE“ OD 14. DO 18. AVGUSTA

IX Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ održaće se od 14. do 18. avgusta. Na ovogodišnjem festivalu očekuje se preko 1000 učesnika (27 ansambala) sa 3 kontinenta iz 10 zemalja (Poljske, Turske, Bugarske, Grčke, Kine, Obale Slonovače, Makedonije, Rumunije, VIH-Republike Srpske i Srbije).

Ove godine će se po prvi put, u okviru festivala održati Prodajni sajam preduzetništva, zanatstva i kulture „EXPOUŽICE“ sa međunarodnim učešćem. Sajam „EXPOUŽICE“ organizuje Udruženje građana „Era“ u saradnji sa Gradom Užicem pod pokroviteljstvom Međunarodnog ekonomskog foruma „PERSPEKTIVA“ uz učešće privredne komore i brojnih privrednih subjekata iz regiona.

Licidersko srce je manifestacija po kojoj Užice postaje prepoznatljivo ne samo u regionu, zemlji već i šire, zahvaljujući sve većem odzivu folkornih društava iz celog sveta.

Festival je svojevrsna promocija folklornog nasleđa različitih podneblja, razmena iskustava i prilika da se mladi ljudi u ovih nekoliko festivalskih dana druže i steknu novi prijatelji. Za naš grad ovo je prilika da pokaže svoju tradicionalnu gostoljubivost i goste upozna sa kulturno-istorijskim nasleđem kao i sa našim turističkim potencijalima.

Tradicionalni sadržaj festivala je izložba narodnih nošnji zemalja učesnica u Jokanovića kući, u Užicu, jer svi naši učesnici donose orginalne kostime svoje zemlje, i to budi veliku pažnju i interesovanje građana Užica, koji prepoznaju dobar folklor i razumeju se u orginalnu narodnu nošnju.

Programski sadržaji na IX Međunarodnom dečijem festivalu folklora „Licidersko srce“ su pored uobičajenih (ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja festivala, defilei i animacije publike, festivalski koncerti, folklorne igraonice) dopunjeni pratećim programima:

  • Sajam „EXPOUŽICE“ (14-16. avgusta na Gradskom trgu)

  • Izložba narodnih nošnji zemalja učesnika

  • Humanitarna akcija „Licidersko srce – deci“

  • Seminar „Deca čuvari tradicije“

  • Upoznavanje starih zanata – grnčarska radionica

  • Posete kulturno-istorijskim spomenicima i turističkim destinacijama

  • Kulturni i zabavni sadržaji za učesnike festivala („Erski safari“, Zumba žurka, Veče orkestara)

Ovaj festival je jedna svojevrsna spona između, napred navedenih kulture i turizma.

Festival folklora je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodaje liciderskih srca na štandovima, postavljenim na lokacijama gde se festival održava, ide za lečenje dece.

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ svojom mladošću, lepotom i šarmom, privukao je veliku pažnju, osvojio mnoga srca i primerom pokazao kako možemo da napravimo bolje, lepše i humanije mesto za život, da menjajući uslove menjamo i sebe i svoju decu – na bolje.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla