10 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Ivanjsko cveće – Bogorodičin pomoćnik

Od ivanjskog cveća (Galium verum) ne prave se samo tradicionalni venčići za Ivanjdan (7. jula). Od ove biljke sitnih žutih cvetića i igličastih listova vekovima se prave letoviti čajevi za jetru, bubrege i protiv kožnih oboljenja.

Po legendi trudna Bogorodica, prilegla je da se odmori na bokor ivanjskog cveća koje od tada prijatno miriše na med. Ovaj miris potiče od esencijalnog ulja, a pored njega biljka sadrži i flavonoide, antrahinone i iridoide.

Ivanjsko cveće ima dugu tradiciju upotrebe u čajevima za jačanje i čišćenje jetre. Ovo verovatno ima veze sa doktrinom znaka, srednjevekovnom teorijom po kojoj biljke izgledom podsećaju na organ koji leče (biljke za jetru i žuč po ovoj doktrini su bele ili narandžaste boje). Kada se koristi za čišćenje jetre ivanjsko cveće meša se sa travom ivom i maslačkom.

Ivanjsko cveće blagotvorno utiče na urogenitalni trakt. Najbolje rezultate daje kada se pomeša u jednakoj meri sa zlatnicom. Dnevno se pije litar čaja podeljeneno u tri jednake doze.

Narodna medicina ivanjsko cveće ceni i kao sredstvo za zaustavljanje obilnih menstrualnih ili krvarenja iz hemoroida u kombinacijisa rusomačom i hajdučicom.
Francuska tradicionalna medicina poštuje ovu biljku i posebno je preporučuje epileptičarima, ali modena fitoterapija ne koristi ivanjsko cveće za tu svrhu.

Ivanjsko cveće se veoma često i uspešno upotrebljava u lečenju kožnih bolesti, posebno psorijaze. U tom slučaju na obolela mesta stavljaju se obloge od sveže biljke. Od velike koristi je ako se uz ovo pije i čaj od divlje dan i noći.

Ivanjsko cveće vekovima se koristilo za sirenje mleka. Ova tradicija sačuvana je i danas u nekim delovima Grčke.

Čaj za čišćenje jetre

  • Ivanjsko cveće (Galium verum) 100g
  • Trava iva (Teucrium montanum) 100g
  • Koren maslačka (Taraxacum officinale) 100g
Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa 300ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 1h. Procedite i pijete pola sata pre jela, nezaslađeno.

 

Obloge protiv psorijaze

50g svežeg ivanjskog cveća sameljite na mašini za meso ili multipraktiku. Toj masi dodajte kašičicu nevenovog ulja i u tankom sloju namažite na obolelo mesto. Zavijte gazom i ostavite da stoji pola sata. Nakon tog vremena isperite čistom vodom, osušite, pa namažite gelom od aloje.

Uz ovo se pije čaj od divlje dan i noći (Viola tricolor). Dve supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procediti i popitzi nezaslađeno.

Čaj za urogenitalni trakt

  • Ivanjsko cveće (Galium verum)  100g
  • Zlatnica (Solidago virgo-aurea)  100g

Dve supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procediti i popiti nezaslađeno tri puta na dan.

Izvor:snagabilja.rs/Momčilo Antonijević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla

Naša sugrađanka Lidija Trmčić brani boje Srbije i našeg grada na Svetskom prvenstvu u karateu

Oglasna Tabla