6.3 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Istražujemo: Kako malinari mogu da naprave sopstvenu mini-hladnjaču

Proizvođači malina već decenijama se bore za veću otkupnu cenu maline. Istražujemo da li malinari mogu da beru  ovo voće za sopstvenu mini-hladnjaču, umesto da ih predaju velikim hladnjačama koje su posrednici na putu do potrošačkih centara.
Na početku, podsećamo na to da je malina vrlo osetljivo voće koje se nakon branja istog dana mora zamrzavati da bi se mogla dalje transportovati odnosno prerađivati. Postoje i sorte malina koje su nešto trajnije u svežem stanju i mogu se izvoziti nezamrznute, ali te sorte su manje zastupljene kod nas. 

HLADNJAČE – OD 3 550 DO 15 000 EVRA

Na našem tržištu se mogu pronaći komore skromnih kapaciteta koje bi odgovarale malinarima sa najsitnijim posedima. Divna Babić, iz preduzeća „Frigo Žika“, kaže da cena minusne komore za maline veličine 10 kubnih metara iznosi 3 550 evra bez PDV-a, dok cena plusne komore iznosi 2 250 evra bez PDV-a. U ove cene su uključeni rashladni sistem, paneli i vrata.
Petar Milutinović, iz preduzeća „Sena“, smatra da su za naše malinare najfunkcionalnije hladnjače sa lager komorama dimenzija 50 do 60 metara kvadratnih u osnovi, visine oko 4 do 5 metara u koje može da stane 40 do 50 tona maline.
„Oprema za takve hladnjače košta 15 000 do 20 000 evra. U tu cenu ulaze termoizolacioni paneli, vrata i rashladni sistem. Pored ovih troškova, poljoprivrednik koji planira izgradnju hladnjače mora uzeti u obzir i troškove za građevinske radove koji podrazumevaju pripremu zemljišta, tamponiranje, termo i hidro izolaciju u podu, betoniranje, čeličnu konstrukciju, krov, rasvetu i slično, tako da se pomenuti troškovi udvostručuju. Ukoliko investitor već poseduje zidani objekat onda se troškovi za građevinske radove značajno umanjuju“, objašnjava Milutinović. On je dodao da se cena za ovakve investicije ne može odrediti jednostavno zbog mnogo faktora koji utiču na nju.
Milutinović napominje da su kapaciteti lager komore limitirani maksimalnom angažovanom snagom na strujnim priključcima, odnosno brojilima koja u domaćinstvima iznosi oko 18 kW, pa često nije moguće postaviti veći i jači sistem.


   
REŠENJE ZA KRIZU U MALINARSTVU – UDRUŽIVANJE

Umesto da svake godine protestuju i blokiraju puteve pokušavajući da utiču na velike hladnjačare da im daju veću otkupnu cenu maline, naš zaključak je da malinari mogu i sami da budu hladnjačari, prerađivači i izvoznici i na taj način budu u boljoj tržišnoj poziciji pri plasiranju svojih proizvoda. Kako? Odgovor je – udruživanjem u zadruge ili zajednička preduzeća koja bi okupljala više mini-hladnjača ili formiranjem zadruge ili preduzeća sa jednom hladnjačom srednjeg kapaciteta.
Sredstva neophodna za izgradnju hladnjače, opremu za preradu voća, proceduru raznih administrativnih dozvola, transport i izvoz mogu se obezbediti udruživanjem, a neke od pomenutih poslova bi obavljala i lica sa stručnim znanjem u toj oblasti koja bi bila angažovana u zadruzi ili preduzeću. Poljoprivrednici bi u tom slučaju bili članovi zadruge ili suvlasnici preduzeća.
Naša procena je da bi 20 ili 30 poljoprivrednih proizvođača sa pojedinačnim ulogom od oko 500 ili 1 000 evra mogli da izvedu ovakav poslovni poduhvat. Potrebna sredstva su velika, a postupak složen, ali je i velika nagrada – plasiranje proizvoda na strano devizno tržište direktno, bez posrednika i po nekoliko puta većim cenama od otkupne.
  
Povezani članci:
http://www.uziceoglasnatabla.com/najveca-evropska-hladnjaca-u-rukama-srpskog-kralja-maline/http://www.uziceoglasnatabla.com/zbog-niske-cene-malina-besparica-u-arilju/

Piše: Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla