OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Istorijski uspeh užičkog penjača

Sportski penjač Matej Knežević, prvi je Užičanin koji je savladao smer Kapetan Kukca na penjalištu Grdoba kod Valjeva, koji je ocenjen sa 10- kao jedan od najtežih i najzahtevnijih smerova kod nas. Petnaestogodišnji Matej ovim uspehom ostvario je ono o čemu sanjaju i mnogi iskusni i daleko stariji penjači.

U beskonačnom nizu primera u istoriji dokazano je da male stvari menjaju svet, od toga da kamenič može da izazove lavinu, jedna ideja da izazove tehnološku revoluciju,tvrdnja jednog čovek da izazove masovu polemiku koja u krajnjem daje neki opšti rezultat. Nešto slično, desilo se u Užicu, u trenutku kada je Sportsko penjački klub Stari grad, mali samo po broju članova,odmah po osnivanju počeo da beleži, jedan za drugim vrhunske rezultate. Najzaslužniji za to što se Užice, u rekordnom roku, pozicioniralo u rang najuspešnijih u državi, jeste Matej Knežević, za koga smo navikli da sa gotovo svakog takmičenja kako na prirodnoj tako i na veštačkoj steni, donese u varoš pod Starim gradom po pehar. Po inerciji, godinama unazad, opravdao je očekivanja ljubitelja sportskog penjanja, poštovaoce male penjačke družine kojom rukovodi Radoslav Knežević, a jedino je njegov trener i to malo, uporno i posvećeno društvo, imalo istinski uvid u to koliko se napora, truda, treninga i volje uloži da bi svaki novi pehar priložio, sada već bogatoj, Matejevoj kolekciji.

Najnoviji Matejev uspeh, kojim je stavio početno zlatno slovo na novo poglavlje sportskog penjanja u Užicu je savladana Grdoba, smer Kapetan Kuka, ocenjeno sa 10-, kakvu na ovoj i ovakvoj prirodnoj steni penje mali broj sportista u Srbiji. Za nas, smrtnike, pojašnjenje da je Grdoba jedno od najtežih i najboljih penjališta u Srbiji, lokacijski- u blizini Valjeva, a Kapetan Kuka je smer o kome, sanjaju samo vrhunski penjači. Pri tome, Matej još uvek nije punoletan, i tek mu je petnaest godina!
Uz ovaj uspeh treba i ponoviti reči Radoslava Kneževića da su do njega došli nakon šest meseci priprema, pola godine psihofizičkih napornih treninga, pola godine znoja i strpljivog i posvećenog fokusiranja na Grdobu, da bi se stekla prava slika o tome koliko truda malog kluba i jednog mladog čoveka koji je svoj društveni život podredio cilju, da bi se videla sva njegova veličnina.
-Meseci fokusirani na Grdobu, i godine rada na Matejevom postupnom oblikovanju u vrhunskog penjača urodili su plodom- zadovoljan je njegov trener, a detaljnije utiske sa još taze rezultata od nedelje, 27. oktobra, sumirao je izuzetno mirno, iako se , sa strane i sa danom distance vidi da se u stvari radio o pravoj psihofizičkoj drami, nalik filmu:

-Na Kapetan Kuku je nemoguće peti se veći broj puta u toku dana, a mi smo taj, sad već istorijski dan, probali pet ili šest puta, što je, u stvari, maksimum. Tek u zadnjem pokušaju, gotovo pred sam kraj dana, skoro po mraku, Matej je skoncentrisano i pažljivo, kao da se radi o prvom pokušaju tog dana, uspeo ono o čemu smo sanjali mesecima unazad.
Radoslav dodaje da je izuzetno ponosan na Matejev uspeh, ali pored toga, osećaj ponosa podelo bi i sa prijateljima koji su stalna podrška svakom novom naporu kluba, a kojima duguje veliku zahvalnost: Nemanji, Milici, Milošu i Veljku.
Planovi za dalje? Pa, pluća su se tek raširila, mali klub je dobio priliku da uz Mateja započne novo poglavlje u istoriji Užica. Ako smo svih ovih godina upoznavali Kneževiće, sigurno je da da ćemo tek sad imati priliku da ih i znamo malo dublje.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić / Foto: SPK Stari grad- privatna arhiva

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА