ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Историјски договор постигнут, скоро трећина светских мора добија заштићен статус

Свакој десетој врсти која живи у светским морима прети изумирање због чега су чланице Уједињених нација постигле историјски договор након десетогодишњих преговора.

Према Споразуму о светским морима, 30 одсто водене површине на Земљи добиће заштићени статус до 2030. године, са циљем да се екосистем у њима сачува и опорави.

У новим заштићеним подручјима биће ограничен лов, одређене тачне путање по којима бродови могу да се крећу и регулисано дубинско рударење које подразумева сваку екстракциону делатност са морског дна дубљег од 200 метара.

Договор је постигнут након седнице у седишту Уједињених нација у Њујорку која је трајала 38 сати.

Преговори су трајали пуних десет година зато што чланице нису могле да се договоре око финансирања, а тачка спорења биле су и квоте и права на рибарење.

Прошли међународни споразум о заштити океана, Конвенција о Закону од морима, потписан је 1982. године.

Њиме је установљено подручје међународних вода где све земље света имају право да рибаре, плове и истражују, али је само 1,2 одсто површине заштићено.

Морски живот ван тих подручја трпео је последице климатских промена, изловљавања и прекоокеанског транспорта без икакве заштите.

У последњој процени стања морских екосистема, скоро 10 одсто животињских и биљних врста налазе се у ризику од изумирања.

ИЗВОР:РТС, BBC

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила