ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Исплата субвенција је решење које само гаси пожар“: О чему ће представници пољопривредних удружења разговарати са Мартиновићем?

Исплата субвенција је решење које само гаси пожар уместо да системски отклања проблеме у пољопривреди и уместо тога је потребно развити дугорочну стратегију њеног развоја, нарочито сточарства, уз обавезно повећање аграрног буџета без чега је излазак на “зелену грану” немогућ, сматра домаћа стручна јавност.

Исплата субвенција биће једна од централних тема данашњих разговора представника седам пољопривредних удружења који ће се тачно у подне састати са министром пољопривреде Александром Мартиновићем и представницима Управе за аграрна плаћања.

Реч је о удружењима пољопривредника „Стиг“ Пожаревац, „Наше млеко“, „Сложни Пидиканци“ Баваниште, „Брестовачки Ратари“, „Спас и опстанак Западне Србије“,“Произвођачи млека Шумадије и Поморавља“,“ Северни Банат“ Кикинда.

Састанак ће бити одржан у Министарству пољопривреде у Београду.

Пољопривредници траже исплату субвенција од 17.000 динара за сертификовано семе, 100.000 динара по грлу јунице, упис парцела на основу изјаве или по другом основу, стопирање неконтролисаног увоза млека и регулисање робне берзе.

Агроекономиста Милан Простран истиче за Данас да је сточарство у Србији пало на најниже гране а да су преговори пољопривредника са надлежнима само покушај да очувају пословање на позитивној нули.

– Колико је ситуација лоша, примера ради када се ради о сточарству, показује податак да нам је у говедарству и свињарству у овом тренутку већи увоз од извоза. То се није десило никад од 1945. године па све до данас. Проблем са којим се суочавају сточари као и други пољопривредници у Србији је тај да веома често не добијају на време, када је реч о премијама, ни оно што им је одобрено од стране надлежних. Захтеви пољоприведника се углавном своде на то да субвенције на касне или да се оне повећају. С обзиром да се дешава да то изостане они су у веома тешкој ситуацији и у великим проблемима како да наставе да се баве својим послом. У том светлу треба посматрати и данашње преговоре представника седам пољопривредних удружења са надлежнима у ресорном министарству – објашњава наш саговорник.

Према његовим речима, у пракси се сусрећемо са изнуђеним решењима у области пољопривреде којима је циљ да се колико толико одржи производња у условима великог увоза али да она не могу да обезбеде континуирани развој и задовољавајуће функционисање српске пољопривреде.

– Оно што је потребно је не гасити пожар већ омогућити пољопривредницима у Србији да живе од оног што произведу и да њихова газдинства опстану. То се не може постићи само субвенцијама а нарочито не када њихове исплате касне и када се не повећавају. Једино исправно решење, да би се изашло из кризе у којој се налази српска пољопривреда, је доношење стратегије развоја. Између осталог такву стратегију је потребно донети и када је реч о сточарству. Уз примену правих решења може се остварити резултат али се никако не може очекивати да то буде брзо. Тј план развоја би своје прве резултате дао након пет година. Дакле, потребна је дугорочна стратегија како би била учинковита. Наравно, оно што је потребно како би се она одвијала у жељеном правцу а пољопривредници не би били у незавидној ситуацији је повећавање аграрног буџета – објашњава Простран.

Подсећања ради, у понедељак 17. јуна пољопривредна удружења „Стиг“ Пожаревац, „Наше млеко“, „Сложни Пидиканци“ Баваниште, „Брестовачки Ратари“, „Спас и опстанак Западне Србије“, „Произвођачи млека Шумадије и Поморавља“ и„Северни Банат“ Кикинда објавила су да није испоштован договор са састанка који је одржан 5. јуна ове године.

Представници тих пољопривредних удружења су тада навели да “нови састав министарства избегава одговоре и не решава у договореном року оно што је потписано и досад догворено”.

Како су додали, седам удружења је једноголасно донело одлуку „да се на обмане неће ћутати и да ће се протестима опет ићи до решавања проблема у пољопривреди“.

Они су свим пољопривредницима пожелели успешну жетву, након чега су позвали све који су незадовољни и који желе да се испоштује договорено на општи протест на територији целе Србије.

Дан касније Министарство пољопривреде послало је саопштење за медије у коме „оштро демантује“ наводе да није одговорило на захтев седам пољопривредних удружења.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде најоштрије демантује нетачне информације које су се појавиле у појединим медијима да ово министарство није дало никакав одговор на захтев седам пољопривредних удружења да се поново организује састанак са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и другим државним органима“, наводи се у саопштењу.

Наведено је да је кабинет министра пољопривреде, шумарства и водопривреде 17. јуна, примио мејл упућен од стране седам пољопривредних удружења са захтевом за нови састанак, а Министарство им је истог дана одговорило да ће о тачном термину одржавања састанка бити благовремено обавештени.

Из пољопривредног удружења „Сложни Пидиканци“ из Баваништа за Данас је пак речено да је деманти Министарства пољопривреде „лаж“, те да је позив за састанак дошао тек након њихове најаве протеста.

У међувремену је одређен дан и време састанка, који је заказан за данас.

Данас

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације

Казну за појас плаћаће сви у возилу ако само један није везан

Крилца из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Познато јело на нови начин (ВИДЕО)

Изазови са друштвених мрежа – вапај за пажњом који позива родитеље на опрез

Поскупљује претплата за Јавни сервис

Aкустичнo музичкo крстaрeњe чeтврткoм у бaшти Грaдскoг културнoг цeнтрa

Прво еко кампинг излетиште на територији града Ужица отворено у Мокрој Гори

Ваљево, протест против рударења литијума

Гондола почиње са радом од 10 часова у уторак и среду