ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Интернет преваре све масовније – шта када добијете „фишинг“ поруку или „индијског принца“

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Случај који се недавно догодио када је жена купцу преко интернета дала свој број рачуна, још једно је упозорење на преваре које су све масовније у електронској комуникацији. Зато је важно још једном подсетити да регистровани продавци, власници сајтова никада од својих клијената неће тражити број рачуна нити им слати сумњиве линкове.

Корисницима једног сајта за онлајн куповину ових дана стизале су поруке са сумњивим линком.

„Ради се о добро осмишљеној превари где жртва заправо свесно даје фактички број рачуна, наравно мислећи да даје за сопствену корист, у ствари даје га за сопствену штету, прихватајући ту неку форму, или апликацију, шта год да је, неки програм који након тога аутоматски скида новац са рачуна“, каже Дејан Гавриловић из Удружења „Ефектива“.

Грађани кажу да мејловима добијају доста тих „фишинг порука“, али, како кажу, види се шта је превара, шта није.

„Не отварам ништа, тако да стварно нисам имала никакво негативно искуство“, каже једна суграђанка.

Углавном су упознати са преварама „индијски принц“, „арапски принц“ и слично.

„Мора пажљиво да се реагује и да се води рачуна шта се одговара и коме“, кажу.

Ако сумњате на злоупотребу података, обавестите банку 

Из Удружења банака напомињу да није примећен знатнији пораст таквих превара. Уколико грађани посумњају да је неко дошао до њихових података, о томе треба да обавесте банку како би угасила спорне платне картице и спречила њихову злоупотребу.

Такође, треба да прате стање на рачуну и да, ако примете сумњиве трансакције, одмах обавесте банку.

Број телефона стране државе, слабо познавање српског језика, мешање ћирилице и латинице, рода и падежа – знакови су који могу указивати на превару.

„Још неки сигнали који нам могу указати да се ради о превари јесте што преваранти често користе легитимне сајтове где смо ми заиста огласили неку робу, користе те линкове који су стварно прави линкови, где ми кликнемо и видимо да је у питању наш производ, а онда када нам шаљу информације где ми њена треба да дамо те наше тајне податке онда користе сајтове који су врло слични, или има неко дупло слово које иначе нема у називу сајта“, каже стручњак за сајбер безбедност Лука Милинковић.

У МУП-у су  рекли да нису имали пријава у вези са новом интернет преваром. Овакве случајеве грађани могу да пријаве Тужилаштву или одељењу МУП-а за високотехнолошки криминал.

РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паб квиз

ОГЛАСНА ТАБЛА