OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI VESTI IZ OKRUGA

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Požega – Tri firme, Inmold plast i INT iz Srbije i Omorika iz Crne Gore, zainteresovane su za kupovinu požeške fabrike Budimka, saznaje Danas.

Poslednji rok za uplatu depozita ističe danas, tako da je još neizvesno hoće li će Budimka vlasnika pronaći iz trećeg pokušaja u pet meseci. Prethodna dva, prvi početkom juna drugi početkom septembra, nisu bila, iako je svojevremeno najavljivano da zainteresovanih ima.

Početna cena u trećem pokušaju prodaje fabrike u Požegi je 212,7 miliona dinara, dok se farme za tov junadi prodaju za 11,6 miliona dinara. Zbog ranije nezainteresovanosti Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je ovog puta cenu umanjila na 20 odsto procenjene vrednosti, odnosno na nivo depozita.

Prodaja, odnosno nadmetanje u slučaju da bude više od jednog zainteresovanog zakazana je za 20. novembar.

Nekada jugoslovenski gigant u proizvodnji sokova i preradi voća i povrća četiri godine čeka nove vlasnike, a u bankrotu je od kraja 2017.

Među zainteresovanima za Budimku ovog puta je i firma iz komšiluka Inmold plast, koja se bavi proizvodnjom alata od plastike i metala. Upućeni u dešavanja oko privatizacije Budimke kažu da bi u korist ovoj firmi moglo da ide to što se nalazi preko puta, ali i što su zainteresovani da deo stare fabrike za preradu voća iskoriste u slične svrhe.

Preporuka Inmoldu bi osim toga mogla da bude i poseta premijerke Ane Brnabić fabrici krajem jula ove godine. Tada su mediji preneli da se radi o firmi koja je značajna za Požegu, da je otvorila pogone u Sevojnu i Priboju, te da je prva u tom delu Srbije po dualnom obrazovanju učenika.

Ova kompanija je, kako nezvanično saznajemo, podnela i zahtev banci za izdavanje garancije, a napravili su i biznis plan. Zainteresovana je i crnogorska firma Omorika, koja se i 2015. pominjala kao potencijalni kupac, ali i kompanija ITN iz Beograda, koja postoji više od 25 godina, a čija je osnovna delatnost implementacija novih tehnologija u preradi hrane.

Firma u vlasništvu profesora mašinstva Dragana Markovića bavi se poljoprivrednom mehanizacijom, ali ima i hladnjaču, odnosno fabriku za preradu voća, povrća i lekovitog bilja u Kosjeriću.

Budimka je poslednjih godina prolazila kroz „teške“ faze jer ju je još 2008. privatizovala novosadska firma Pankomerc, u vlasništvu poznatog biznismena i bivšeg hapšenog direktora Metals banke Ananija Pavićevića. Zbog lošeg poslovanja dve godine kasnije ta privatizacija je raskinuta.

Šest godina kasnije Pavićević se ponovo aktivirao u pokušaju da preuzme Budimku i to tako što mu je kao najvećem poveriocu država poverila da napravi plan reorganizacije.

U međuvremenu, Pavićević je u saradnji sa firmom „Stevović and Partners“ pokušao da napravi ugovor i proda fabriku Kinezima u junu 2016, međutim, pokušaj je propao zahvaljujući bivšem ministru privrede Željku Sertiću. Pankomerc i Stevović and Partners su, naime, hteli da prodaju kineskom investitoru fabriku ne pomenuvši mu, pritom, da se ona nalazi u stečaju. Kako Pavićević nije uspeo u svojoj nameri fabrika koja postoji od 1947. je otišla u bankrot.

GZS / Danas/Foto: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Zlatiborskom okrugu 21 novoinficirani na koronu

Oglasna Tabla

СПЦ обележава празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Oglasna Tabla

Vreme danas: Sunčano i toplije, do 28 stepeni

Oglasna Tabla

ARLEMM u Beogradu – prvi onlajn festival klasične muzike u zemlji

Oglasna Tabla

Država isporučila opremu i lekove, ali nedostaju namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju

Oglasna Tabla

Ršumović: „Šta nam sve deca gledaju na privatovizijama, još i dobro prolazimo!“

Oglasna Tabla

Kako će izgledati nastava u septembru, ministar otkriva detalje

Oglasna Tabla

Ovo je planina na koju se Sveti Sava popeo sa velikom mukom, a po tome je i dobila ime: Mučanj postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla