Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Inkluzivna kultura“ Narodne bibliteke Užice- povodom Međunarodnog dana OSI

Narodna biblioteka Užice jedna je od retkih užičkih ustanova kulture koja konitinuirano radi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u smislu permanentnog razvoja usluga prilagođenih OSI, a veliki deo novina u unapređenju poslovanja u smislu dostupnosti usluga OSI podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije putem projektnog finansiranja. Na dosadašnje projekte kao i trenutnu situaciju u Narodnoj biblioteci Užice a koja se tiče dostupnosti usluga korisnicima, osobama sa invaliditetom podsetila je direktor, Dušica Murić, na programu koji je u ovoj instituciji organizovan 5. decembra 2018. Izložba “ I ja imam pravo da čitam“, proglašenje pobednika konkursa za izradu taktilne makete „Dodirnimo užički Stari grad“i Okruglog stola na temu „Kako poboljšati dostupnost kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom“ u okviru projekta „Inkluzivna kultura“ u ovoj instituciji obeležen  je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Prilikom otvaranja izložbe “I ja imam pravo da čitam” u sklopu programa kojim je ova ustanova obeležila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, Murićeva je podsetila da biblioteka ima posebno brižljiv odnos prema osobama sa oštećenjem vida “budući da je to jedina kategorija korisnika kojima nije dostupan standardni štampani materijal”. Ovom prilikom naglašeno je da Narodna biblioteka Užice ima bogat fond zvučnih knjiga: oko 280 naslova, 30 naslova na Brajevom pismu, društvene igre za slepe, kao i računarski sistem prilagođen osobama sa oštećenjima vida.

-Postavka izložbe “I ja imam pravo da čitam” u okviru projekta “Inkluzivna kultura” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja je samo nastavak aktivnosti usmerenih ka osobama sa invaliditetom, a po kojima je Narodna biblioteka Užice prepoznatljiva. Na 14 plakata predstavljen je razvoj Brajevog pisma, počeci obrazovanja slepih u Srbiji, dva plakata su posvećena Helen Keler, američkoj književnici, a nekoliko njih domaćoj i stranoj pravnoj regulative, aktivnostima u Narodnoj biblioteci Užice ali i o samom značaju čitanja- rekla je Dušica Murić na otvaranju izložbe.

Prisutnima se obratio i Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slepa i slabovida lica Bosne i Hercegovine, ustanove koja je tokom 2017. godine donirala Narodnoj biblioteci Užice 100 zvučnih knjiga, a ovom prilikom –još 60 novih naslova. Pored novih 60 zvučnih knjiga, Biblioteka za slepa i slabovida lica BiH donirala je 8 belih štapova Međuopštinskog organizaciji saveza slepih i slabovidih Užica, sa željom da ih podele mlađim članovima udruženja. Gospodin Pleh je ovom prilikom podelio sa publikom iskustava ove institucije u radu sa korisnicima u koje ubraja članstvo ne samo u Bosni i Hercegovini već i širom regiona a kojima se zvučne knjige dostavljaju poštom.

Zahvalnost i užičkoj i bosanskohercegovačkoj biblioteci za trud na unapređenju usluga i odnosa sa korisnicima oštećenog vida izrazila je Dragana Dučić, predsednik Međuopštinske organizacije saveza  slepih i slabovidih Užica.

Izložba je praćena bogato opremljenim  katalogom i u standardnoj štamparskoj formi i na Brajevom pismu.

Pored izložbe, dodeljene su i nagrade na konkursu za izradu taktilne makete “ Dodirnimo užički Stari grad”, takođe u okviru projekta “Inkluzivna kultura”, a koji je bio usmeren ka školskoj populaciji: učenicima užičkih osnovnih i srednjih škola. Prvu nagradu u kategoriji radova učenika od 5-8 razreda koja je pored diploma sadržavala i novčani iznos od 5000 dinara dobili su učenici OŠ “Stari grad”, odeljenje 7-1, grupa učenika: Mina Nenadić,  Marija Pantić, Sreten Marić, Gojko Marković i Lazar Raonić. Drugu nagradu, diplome i iznos od 3000 dinara dobili su učenici 8-3: Nevena Đuričić, Marija Tadić, Anđela Pejić i Jovana Toković.

Treća nagrada i iznos od 2000 dinarad pripali su učenicima 7-1 iz OŠ “Stari grad” : Mihailu Gligorijeviću, Đorđu Marinkoviću, Sergeju Popoviću i Momčilu Duloviću.

U takmičenju učenika kategorije od 1. do 4. razreda srednje škole, prva nagrada je pripala učenku Jovanu Ružičiću iz Tehničke škole “Radoje Ljubičić” koji je, pored diploma dobio i 5 000dinara. Druga nagrada i 3 000 dinara  dobila je   Mariji Pantović iz Umetničke škole Užice, a treću nagradu  osvojila je grupa učenika iz Tehničke škole “Radoje Ljubičić”  i to: Mihaili Mitrović, Aleksa Jovanović i David Petronijević. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, Dušan Starčević, akademski slikar, i Jasmina Luković, bibliotekar Dečijeg odeljenja.

Treći deo programa koji je, u okviru projekta “Inkluzivna kultura”, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom priredila Narodna biblioteka Užice bio je okrugli sto na temu “Kako poboljšati dostupnost kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom”. Na ovu temu svoja iskustava i vizije podelili su: Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slepa i slabovida lica Bosne i Hecegovine, Nedeljka Ložajić, diplomirani bibliotekar savetnik , Centar za slepe i slabovide iz Narodne biblioteke Srbije, Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije saveza slepih Užice, Budimka Tošić, pesnikinja, Milunka Nikolić,urednik portala Pasaž, Čedomir Cicović , Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, Ana Đokić, Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga. Rezultat rada okruglog stola, u vidu zaključaka, s obzirom na kompleksnost teme, objavićemo u zasebnom tekstu.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla