OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Инфлација у у јуну достигла скоро 12 одсто

Цене производа и услуга у јуну 2022. године биле су за 11,9 одсто више у односу на исти месец прошле године, саопштио је Републички завод за статистику. Овим је скок потрошачки цена доспео близу деценијског максимума, јер је виша стопа инфлације последњи пут забележена у прва два месеца 2013. године.

Храна је укупно поскупела 19,3 одсто у односу на јун 2021. године. Од тога су цене меса (у односу на прошлу годину) веће за 23,8 одсто, док су цене хлеба и житарица 18,9 одсто више.

Према ранијим прогнозама Народне банке Србије максимум инфлације требало би да је у јуну и јулу. НБС је предвиђала да ће максимум инфлације бити распону између 10 и 11 одсто.

Млеко, сир и јаја у јуну су били скупљи за 19 одсто у односу на прошлу годину, а кафа, чај и какао 24,7 одсто.

Цене материјала за одржавање и поправку станова биле су веће 18,1 одсто, док су стварне стамбене ренте биле за 14,2 више у односу на лане.

Транспорт је у односу на прошлу годину поскупео 18 одсто. Само цене горива и мазива за путничка возила су веће за 27,1 одсто .

Највећи раст цена забележен је код новина и часописа (32 одсто).

У односу на мај цене су у јуну у просеку повећане за 1,6 одсто, а у поређењу са децембром 2021. године у просеку су повећане за 7,3 одсто, наводи РЗС.

Подсетимо, НБС са доласком нове пољопривредне сезоне (под претпоставком да се не понови прошлогодишња суша) очекује да међугодишња инфлација почне да се смањује.

Улазак у границе инфлационог циља Народне банке Србије (који износи 3 ± 1,5 одсто) очекује се у другој половини наредне године, док би крајем 2023. инфлација требало да износи око 4 одсто.

НБС, је међутим, упозорила да изнета пројекција инфлације са собом носи ризике и да су они већи него што је то уобичајено, због неколико криза у свету које се дешавају истовремено.

„Домаћих ризика је знатно мање и односе се на надолазећу пољопривредну сезону, која увек носи ризик, као и на производњу угља и електричне енергије која последњи пола године није на задовољавајућем нивоу“, навела је НБС.

Нова Економија

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla

Уштипци без квасца и прашка за пециво запечени у рерни: Права сензација на интернету – здрави и ваздушасти, цео свет полудео за њима

Oglasna Tabla