ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Инфлација у у јуну достигла скоро 12 одсто

Цене производа и услуга у јуну 2022. године биле су за 11,9 одсто више у односу на исти месец прошле године, саопштио је Републички завод за статистику. Овим је скок потрошачки цена доспео близу деценијског максимума, јер је виша стопа инфлације последњи пут забележена у прва два месеца 2013. године.

Храна је укупно поскупела 19,3 одсто у односу на јун 2021. године. Од тога су цене меса (у односу на прошлу годину) веће за 23,8 одсто, док су цене хлеба и житарица 18,9 одсто више.

Према ранијим прогнозама Народне банке Србије максимум инфлације требало би да је у јуну и јулу. НБС је предвиђала да ће максимум инфлације бити распону између 10 и 11 одсто.

Млеко, сир и јаја у јуну су били скупљи за 19 одсто у односу на прошлу годину, а кафа, чај и какао 24,7 одсто.

Цене материјала за одржавање и поправку станова биле су веће 18,1 одсто, док су стварне стамбене ренте биле за 14,2 више у односу на лане.

Транспорт је у односу на прошлу годину поскупео 18 одсто. Само цене горива и мазива за путничка возила су веће за 27,1 одсто .

Највећи раст цена забележен је код новина и часописа (32 одсто).

У односу на мај цене су у јуну у просеку повећане за 1,6 одсто, а у поређењу са децембром 2021. године у просеку су повећане за 7,3 одсто, наводи РЗС.

Подсетимо, НБС са доласком нове пољопривредне сезоне (под претпоставком да се не понови прошлогодишња суша) очекује да међугодишња инфлација почне да се смањује.

Улазак у границе инфлационог циља Народне банке Србије (који износи 3 ± 1,5 одсто) очекује се у другој половини наредне године, док би крајем 2023. инфлација требало да износи око 4 одсто.

НБС, је међутим, упозорила да изнета пројекција инфлације са собом носи ризике и да су они већи него што је то уобичајено, због неколико криза у свету које се дешавају истовремено.

„Домаћих ризика је знатно мање и односе се на надолазећу пољопривредну сезону, која увек носи ризик, као и на производњу угља и електричне енергије која последњи пола године није на задовољавајућем нивоу“, навела је НБС.

Нова Економија

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији данас претежно облачно и хладно време, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почеле прве уплате 10.000 динара средњошколцима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење система бесплатне правне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град донирао возило за потребе Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело пријављивање осмака за трећи предмет који ће полагати на завршном испиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће бити снега за празнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број обољења сличних грипу; најугроженија деца до треће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство позвало удружења на састанак о коришћењу буџетских средстава за пољопривреду у 2024. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси „Градови у фокусу” и у области уметничке игре и ликовних уметности

ОГЛАСНА ТАБЛА