ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

Инфлација је у марту опала на пет одсто међугодишње, са фебруарских 5,6 одсто, објавио је Републички завод за статистику (РЗС).

У односу на март прошле године највише су поскупели струја (15 одсто) и гас (19,4 одсто) за домаћинства, као и грејање (10,7 одсто), док су у поређењу са просечним ценама у 2023. години појефтинили уље, воће и пакет аранжмани.

Када је реч о мартовским поскупљењима и појефтињењима, подаци РЗС указују на то да су неке намирнице појефтиниле у односу на просечне цене у 2023. години.

То се односи на уље, које је у марту ове године, према статистичким показатељима, било за 2,9 одсто јефитније него што износи просек за 2023. годину, док је воће у истом периоду појефтинило за 3,2 одсто.

Најзначајније појефтињење бележи се код туристичких пакет аранжмана: у поређењу са просеком у 2023. години, у марту су били јефтинији за 8,1 одсто.

У односу на крај фебруара ове године, такође, бележи се веома благо појефтињење хране – у марту су појефтинили хлеб, риба, воће и поврће, али за око 0,2 процентна поена.

У односу на март прошле године највише су поскупели месо (8,3 одсто), минерална вода и безалкохолна пића (девет одсто) и пиво (11,9 одсто), док је међу услугама у том периоду највећи скок цена забележен код поправке обуће (18,7 одсто), али и услугама везаним за кућне љубимце, које су поскупеле 10,4 одсто.

РЗС у саопштењу истиче да је, посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у марту у односу на фебруар раст цена забележен у групама Комуникације (2,9 одсто), Ресторани и хотели (0,6 одсто), Здравље (0,5 одсто), Алкохолна пића и дуван и Опрема за стан и текуће одржавање (за по 0,3 одсто), затим Транспорт (0,2 одсто) и у групама Становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива и Образовање (за по 0,1 одсто).

Пад цена забележен је у групи Рекреација и култура (-0,7 одсто).

Народна банка Србије, иначе, рачуна да ће се цене у циљани инфлаторни оквир од 1,5 до 4,5 одсто вероватно вратити у мају ове године, док би централној вредности циља (од три одсто) требало да се приближи крајем ове године и да се око тог нивоа креће и у средњем року.

„Томе ће допринети ефекти претходног заоштравања монетарних услова, успоравање увозне инфлације, још увек ниска екстерна тражња, као и наставак смањења инфлационих очекивања, која се у случају финансијског сектора и за годину дана унапред налазе у границама циља НБС“, саопштено је из централне банке у четвртак, у оквиру одлуке о задржавању референтне каматне стопе на 6,5 одсто.

Аутори Макроекономских анализа и трендова (МАТ) прогнозирају да ћемо ову годину завршити са инфлацијом од 3,5 одсто.

Извор: Бизнис.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)