12.4 C
Uzice
март 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

INCIDENT NA PROTESTU MALINARA U ARILJU

Na protestnom skupu u Arilju, koji je organizovala asocijacija „Malinari Srbije“, ponovljeni su zahtevi da se država uključi u probleme i, kako malinari tvrde, spreči monopol na tržištu. Kratkotrajan incident obeležio je protest, kada su čoveka izgurali iz mase. Reagovala je i policija, javlja dopisnik RTS-a.

Malinari poručuju da ne odustaju od zahtevane cene od 1,83 evra po kilogramu, iako je akontna cena počela da raste sa dosadašnjih 120 dinara.

 

Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je da je u Arilju problem potpisivanja ugovora sa hladnjačarima i da malinare neće pretvoriti u političare, kao i da očekuje od predsednika države da reši problem.

„Očekujemo cenu od 1,83 evra. Mačva je danas prodavala malinu po ceni od 120 dinara. Ako se ne bude postigao dogovor do 3. jula, da cena maline bude 1,83 evra, 7. jula biće sve blokirano u Srbiji“, rekao je Radojević. 

Među današnjim proizvođačima koji su prisustvovali protestu bilo je malinara iz Užica i Bajine Bašte, koji su došli kako bi pružili podršku.

Predstavnici malinara su sa improvizovane bine podsetili da je Srbija izvezla 90.000 tona maline prošle godine, a uvezla malinu iz 25 država.

Inače, prosečna cena maline prošle godine je bila 313 dinara.

Do sada su na bini govorili brojni proizvođači iz okoline Arilja, Ivanjice, među njima je bila i jedna žena iz Užica, koja je istakla da će napustiti Srbiju i otići za Rusiju, jer ovde ne vidi bolji život.

Predsednik ariljskog udruženja „Vilamet spas“ Dragan Bogdanović istakao je da malinari traže podršku države i da će se za svoja prava boriti i narednih dana.

Malinar iz Požege Aco Đerić rekao je da mladi neće više ući u maline. Očekivanje svih zajedno je da vlast pomogne.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Lovac deci u vrtić doneo prepariranog vuka, a onda su krenuli napadi na društvenim mrežama (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prijavite se na obuku „Wine Service“ 15. aprila u Užicu

Oglasna Tabla

KRAĐA U UŽICU: Mladići opljačkali vrtić

Oglasna Tabla