9.9 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

INCIDENT NA PROTESTU MALINARA U ARILJU

Na protestnom skupu u Arilju, koji je organizovala asocijacija „Malinari Srbije“, ponovljeni su zahtevi da se država uključi u probleme i, kako malinari tvrde, spreči monopol na tržištu. Kratkotrajan incident obeležio je protest, kada su čoveka izgurali iz mase. Reagovala je i policija, javlja dopisnik RTS-a.

Malinari poručuju da ne odustaju od zahtevane cene od 1,83 evra po kilogramu, iako je akontna cena počela da raste sa dosadašnjih 120 dinara.

 

Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je da je u Arilju problem potpisivanja ugovora sa hladnjačarima i da malinare neće pretvoriti u političare, kao i da očekuje od predsednika države da reši problem.

„Očekujemo cenu od 1,83 evra. Mačva je danas prodavala malinu po ceni od 120 dinara. Ako se ne bude postigao dogovor do 3. jula, da cena maline bude 1,83 evra, 7. jula biće sve blokirano u Srbiji“, rekao je Radojević. 

Među današnjim proizvođačima koji su prisustvovali protestu bilo je malinara iz Užica i Bajine Bašte, koji su došli kako bi pružili podršku.

Predstavnici malinara su sa improvizovane bine podsetili da je Srbija izvezla 90.000 tona maline prošle godine, a uvezla malinu iz 25 država.

Inače, prosečna cena maline prošle godine je bila 313 dinara.

Do sada su na bini govorili brojni proizvođači iz okoline Arilja, Ivanjice, među njima je bila i jedna žena iz Užica, koja je istakla da će napustiti Srbiju i otići za Rusiju, jer ovde ne vidi bolji život.

Predsednik ariljskog udruženja „Vilamet spas“ Dragan Bogdanović istakao je da malinari traže podršku države i da će se za svoja prava boriti i narednih dana.

Malinar iz Požege Aco Đerić rekao je da mladi neće više ući u maline. Očekivanje svih zajedno je da vlast pomogne.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla